Majorarea alocaţiilor pentru copii, pe masa Guvernului. Cum vor creşte alocaţiile pentru copii
Majorarea alocaţiilor pentru copii va fi posibilă doar după ce Guvernul va adopta proiectul ordonanţei de urgenţă care prevede mărirea alocaţiilor de la 1 martie 2019.
Majorarea alocaţiilor pentru copii va fi posibilă doar după ce Guvernul va adopta proiectul ordonanţei de urgenţă care prevede mărirea alocaţiilor de la 1 martie 2019.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că proiectul OUG privind majorarea alocaţiilor pentru copii va intra în şedinţa de guvern de astăzi, însă doar în măsura în care va obţine toate avizele de la ministere.
Totuşi, actul normativ nu se regăseşte pe agenda oficială publicată de Secretariatul General al Guvernului (SGG).
"Aşa cum am promis, vineri am redactat împreună cu colegii din minister ordonanţa de urgenţă, am convocat dimineaţă grupul de dialog social, am trimis ordonanţa către Consiliul Economic şi Social şi am trimis-o de asemenea în avizare către ministere. Sperăm ca până mâine să putem obţine toate aceste avize şi să intrăm în şedinţa de guvern cu ea", a declarat Marius Budăi, luni, la plecarea de la sesiunea ordinară a Asociaţiei Comunelor din România.
Întrebat dacă în textul OUG este prevăzută mărirea alocaţiilor pentru copii de la 1 martie 2019, ministrul Muncii a spus: "Am prevăzut în ordonanţă ca începând cu 1 martie să fie aplicată această majorare".
Alocaţii pentru copii, majorate de la 1 martie 2019
Ministrul Muncii a precizat că şi copiilor cu dizabilităţi ar urma să li se aplice majorarea alocaţiilor.
"Era vorba de copiii cu dizabilităţi între 2 şi 18 ani şi ulterior, dacă urmează anumite studii, până la 26 de ani, dar vorbim între 2 şi 18 ani, nu erau cuprinse (...) şi am rearanjat sumele, am recalculat şi am asigurat şi majorarea pentru ei, am propus în text majorarea şi pentru ei de la 200 la 300 de lei", a declarat Budăi cu referire la alocaţii 2019.
Întrebat dacă va fi nevoie de alocări suplimentare la rectificarea bugetară pentru aplicarea acestor măsuri, Budăi a spus: "Deocamdată, ordonanţa nu poate fi scrisă într-un alt mod decât ceea ce e prevăzut ca amendament la Legea bugetului, dar, cu siguranţă, dacă vor fi situaţii şi va fi necesar să suplimentăm fondurile la rectificare, o vom face".
Potrivit proiectului de OUG, articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul curpins:
"(1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte astfel:
- 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
- 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
- 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
După alineatul (3) al articolului 3, se introduce un nou alineat "alin.(4)", cu următorul cuprins:
(4) Cuantumul alocației de stat pentru copii, prevăzut la alin.(1) se majorează prin hotărâre a Guvernului".
În același timp se modifică alineatul (1) al articolului 58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
"(1) Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocaţie de stat în condiţiile şi în cuantumul prevăzut de lege".
Același proiect de OUG prevede că modificările se aplică începând cu data de 1 martie a anului 2019.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰