Antena Meniu Search
x

Video Angajaţii primăriei fac educaţie pentru reciclare la platformele de gunoi din Craiova. Cine nu va respecta legea, amenzi usturătoare

Craiovenii au, începând de luna aceasta, cea mai performantă infrastructură de sortare a deşeurilor din ţară. Oamenii nu renunţă însă cu uşurinţă la obiceiurile proaste şi încă aruncă la întâmplare deşeuri care ar putea fi valorificate şi ar aduce bani în bugetele locale. Aşa că angajaţii de la Primărie au ieşit din birouri şi, împreună cu angajaţii de la salubritate, vor face timp de 3 săptămâni educaţie la platforma de gunoi. Cine nu vrea să respecte legea, se va alege cu amenzi usturătoare, promit autorităţile. 

de Redactia Observator

la 03.05.2022, 08:14

Vezi și

Zeci de angajaţi ai firmei de salubritate sau primăriei şi-au mutat pentru 3 săptămâni biroul lângă platformele de gunoi. În Craiova există deja 355 de puncte cu pubele speciale pentru reciclat plastic, hârtie, carton, sticlă sau metal. Practic, numai cine nu vrea nu reciclează.

Localnic: Acum chiar nu mai au nicio scuză. Acolo unde sunt amplasate tomberoanele nu mai e nicio scuză ca să nu faci această selecţie.

Amenzi pentru cei care lasă deşeuri lângă ghena de gunoi

În paralel cu campania de informare, poliţia locală e şi ea cu ochii în patru. Un craiovean care nu ştia că plaforma de gunoi e supravegheată video a abandonat mai multe cutii cu deşeuri lângă ghenă. Are de plătit acum 1000 de lei amendă şi costurile de salubrizare. Un motiv în plus pentru oameni să ia în serios sfaturile pe care le primesc în aceste zile. Chiar şi cei care au cele mai bune intenţii recunosc că nu ştiu cum se face corect reciclarea.

Pe acelaşi subiect

Florentina Crăciun, localnică: Nu ştiam că trebuie spălate sticlele şi puse curate. Nu ştiam cu cartoanele, la fel, dacă nu sunt curate nu trebuie să le aruncăm. 

Unele ambalaje nu pot fi reciclate. Ele sunt considerate contaminate aşa că le aruncăm în pubela cu deşeuri menajere. Suntem atenţi şi la toate ambalajele din plastic sau peturi care trebuie spălate înainte de a fi reciclate. Deşeurile sortate corespunzător pot aduce bani frumoşi în bugetele locale, iar în felul acesta taxele de salubrizare ar putea fi reduse.

Ana Maria Predilă, reprezentant firmă salubrizare: Deşeurile nu sunt gunoaie ci resursă importantă care poate să fie revalorificată. De gestul fiecăruia dintre noi care porneşte din fiecare apartament, din fiecare casă depinde acest circuit al reciclării.

Cum sunt sortate deşeurile

Potrivit reprezentanţilor firmei de salubritate, doar 10% din cantitatea de deşeuri generată de populaţie ajunge să fie reciclată. Faptul că oamenii încă nu ştiu sau nu vor să recicleze se vede cel mai bine în stația de sortare. Odată ajunse aici, deşeurile sunt luate la mână pentru a doua oară de angajaţi. Printre ele, muncitorii au găsit chiar şi cadavre de animale.

Din staţia de sortare deşeurile sunt împărţite în 3 categorii: o fracţie merge la valorificare, alta ia drumul fabricilor de ciment care folosesc deşeuri în loc de combustibil, iar cea de-a treia ajunge la groapa de gunoi şi este reprezentată de deşeuri neconforme sau contaminate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Angajaţii primăriei fac educaţie pentru reciclare la platformele de gunoi din Craiova. Cine nu va respecta legea, amenzi usturătoare