Video O pereche nouă de blugi înseamnă 10.000 de litri de apă consumaţi. Afacerea unui român dă o nouă viaţă hainelor vechi
În fiecare secundă, un camion întreg plin cu haine ajunge la groapa de gunoi. Industria fashion este al doilea cel mai mare poluator global. Iar România contribuie din plin la asta. Studiile arată că folosim doar 30 la sută din hainele din garderobă. Restul ajung mai devreme sau mai târziu la gunoi. Iar puţini ştiu că şi hainele pot fi reciclate şi refolosite. Ca să demonstreze asta, un tânăr desginer din Cluj-Napoca şi-a deschis un atelier în care transformă piesele vestimentare vechi pentru a le scoate din nou la vânzare. Este un circuit care ar putea reduce mult din risipa vestimentară.
"Ce facem noi? Luăm o resursă abandonată, care sunt hainele vechi şi le dăm o nouă viaţă reintroducându-le în circuitul de folosire", spune Adrian Vele. Astfel, un tricou sau o bluză pot fi transformate într-o geantă sau un rucsac, aşa cum mai multe pulovere groase pot deveni pantaloni de iarnă sau chiar jucării. În atelierul designerului se regăsesc multe haine unicat. "Pantalonii aceştia, cum sunt aşa făcuţi din mai multe bucăţi ... Preţul lor este de 500 de lei", arată designerul. Pentru o pereche lucrează în jur de 3 ore.
Risipă uriaşă: haine purtate de câteva ori, aruncate la gunoi
Este o afacere mică, dar cu un mare impact asupra risipei vestimentare. Potrivit statisticilor, românii cumpără cu 60% mai multe haine decât la începutul anilor 2000, însă le poartă doar de câteva ori. Prin urmare, cele mai multe ajung mai devreme sau mai târziu la gunoi. Puţini ştiu însă că în procesul de fabricaţie s-au consumat resurse naturale extrem de mari.
"Spre exemplu, pentru a produce ţesătura pentru un singur tricou, este nevoie de 2.500 de litri de apă. Ca să nu mai vorbesc despre blugi. La blugi e undeva la 10.000 de litri. Ai nevoie de apă ca să creşti planta de bumbac, şi după aceea prelucrarea până ajunge la produsul finit", explică designerul român.
Doar 15% din deșeurile textile sunt refolosite
În ceea ce priveşte reciclarea, lucrurile sunt şi mai îngrijorătoare: deși 95% din ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat, doar 15% din deșeurile textile se refolosesc.
"Vin destul de frecvent cu item-uri pe care nu le mai port şi i le ofer lui şi îi spun Vele: Fă tu ceva din ele, dă-le o nouă viaţă. Mereu rămân super uimită, sunt surprinsă de tot ce iese", mărturiseşte o clientă.
Adrian Vele speră ca iniţiativa sa să dea roade şi să schimbe măcar puţin din obiceiurile de consum ale românilor, care ar trebui să se gândească de două ori înainte de a merge la cumpărături.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰