Social

BREXIT 2016. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

Publicat pe 24.06.2016 la 13:23 Actualizat pe 24.06.2016 la 13:41

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi. Ce înseamnă acest rezultat pentru românii care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi. Ce înseamnă acest rezultat pentru românii care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie.

What happens next?

Impactul economic asupra Marii Britanii va fi unul major, consideră cei mai mulţi analişti, având în vedere că, cel mai mare partener, va rămâne tot Uniunea Europeană.

Practic, Regatul Unit va trebuie să respecte reglementările UE pentru a putea face schimburi de bunuri şi servicii cu bătrânul continent. Concret, chiar dacă se va afla în afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoită să facă diverse schimburi mai degrabă cu Germania decât cu Statele Unite, cu Italia şi nu cu India sau cu Belgia şi nu cu Australia, din simplul fapt că va rămâne constrânsă de factorul geografic.

Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

Susținătorii Brexit afirmă că imigranții cetățeni UE care deja muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în continuare. În urma Brexit-ului, statutul lor legal urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieșire din UE care nu se vor finaliza mai devreme de 2019-2020.

Din 2014 există o lege care permite autorităților britanice să-i expulzeze pe imigranții (inclusiv români) care nu și-au găsit un loc de muncă după 6 luni de căutări active, dar această regulă nu a fost strict implementată până acum. Este așadar probabil ca după Brexit implementarea acestei reguli să fie mai severă, mai ales că trei sferturi dintre cetățenii europeni care lucrează în Marea Britanie nu îndeplinesc condițiile actuale necesare pentru obținerea unei vize de către muncitorii non-UE (conform Oxford Migration Observatory).

După Brexit, britanicii vor putea introduce un sistem de puncte, similar celui existent în Australia, pentru imigranții cetățeni UE. Criteriile de acceptare pe piața forței de muncă din Marea Britanie se vor baza pe aptitudinile profesionale și pe capacitatea de a vorbi limba engleză. Detaliile referitoare la acest sistem de puncte nu sunt încă foarte clare.

Deja anterior Brexit-ului, premierul David Cameron a obținut ca alocațiile copiilor imigranților să fie indexate la nivelul țării în care aceștia locuiesc. Aceste alocații foarte probabil vor fi anulate după Brexit, dacă țara de rezidență a copiilor nu este Anglia.

Ce se va întâmpla cu studenţii români din Marea Britanie

Nu este clar dacă taxele la facultățile din Anglia, care sunt o destinație preferată a românilor care vor să studieze în afară, vor fi crescute pentru cetățenii UE ulterior Brexitului. În prezent, cetățenii non-UE care studiază în Anglia plătesc aproape dublu față de studenții UE. Este foarte posibil ca după referendumul care a scos Marea Britanie din UE, studenții români să nu mai poată accesa împrumuturi din partea statului britanic.

What happens next cu dreptul la libera circulaţie?

Nu este clar cum va fi afectat dreptul la liberă circulație după Brexit. Dacă va fi urmat modelul Norvegiei, atunci libera circulație nu va fi afectată.

Depinde de schimbările legislative care vor surveni ca urmare a celor doi ani de negocieri. Românii care lucrează astăzi în Marea Britanie sunt în expectativă, viitorul lor este nesigur, precum şi al celor care vor vrea să plece la muncă în continuare în UK. Vor fi înăsprite mult condiţiile de muncă acolo pentru cetăţenii UE, deci şi pentru români. Este posibil ca şi pentru călătoriile în Marea Britanie să fie restricţii, să se revină la vize.

Ce se întâmplă cu mărfurile exportate în şi din Marea Britanie în România/UE

Este posibil să fie impuse din nou taxe şi să se introducă tarife vamale. Comerţul se va îngreuna. Noul acord comercial între UE şi Marea Britanie va trebui ratificat de fiecare parlament în parte. Din punctul de vedere al României, vor reveni barierele la schimburile comerciale cu Marea Britanie, dar de data aceasta pentru că noi suntem în UE şi Marea Britanie în afara UE. Este o situaţie practic în oglindă. Însă sigur că vor exista negocieri strânse de o parte şi cealaltă pentru a nu fi impuse bariere care să afecteze în mod semnificativ schimburile comerciale. Există opţiunea unor pârghii formale şi informale. Există şi posibilitatea unor rezultate nefavorabile.

Ce se întâmpla cu relaţiile dintre Marea Britanie şi UE după Brexit?

Ieşirea Marii Britanii din UE va fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte.

În aceşti doi ar urma să se negocieze viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şi transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea însemnă renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE, comerciale şi politice. În funcţie de aceste eventuale negocieri vor apărea noile înţelegeri pe circulaţia forţei de muncă, a mărfurilor, a capi­talului şi a serviciilor. Indiferent de rezultatul nego­cierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii.

În articolul

BREXIT 2016. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Celebrul Axinte, condamnat la închisoare. Prima reacţie a actoruluipe a1.ro
Ce a zis Monica Odagiu, presupusa iubită a lui Dan Bittman, după ce presa a scris că s-au despărțitpe a1.ro
Din față pare o ținută banală. Ce au observat paparazzi când Sofia Vergara s-a întors cu spatelepe a1.ro
Mama Alexandrei Macesanu, anunt socant: „Mulţumesc statului român că ne-a găsit copilul şi ne şipe spynews.ro
Este sigur să mergem la medicul stomatolog? Ce recomandă doctorii pe perioada pandemieipe spynews.ro
Dezvăluiri din intimitatea lui Gigi Becali: ”A intrat încălțat cu ciorapii de lână lângă mândra sa”pe antenasport.ro
Mihaela Borcea are o fiică vitregă superbă, despre care se știu puține lucruri! Cât de frumoasă este Beatricepe antenasport.ro
iUmor | Sezonul 9pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Ţi-e teamă de COVID? Dieta de la nutriţionist care te ajută să alungi frica şi stresul în plină pandemiepe antena3.ro
Femeie băgată cu forța în ambulanță pentru că nu voia să poarte mască și să se legitimeze, în Cluj-Napocape antena3.ro
Ce salariu are in 2020 un politist de la rutiera cu tot cu bonusuri si sporuripe cars.ro
Criza lovește Guvernul cu măriri de salarii și angajări masivepe jurnalul.ro
Soluția franțuzească pentru măștile textile anti-COVIDpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Sanatate • la 11:18

Lista țărilor din zona galbenă, actualizată. Carantină la întoarcerea în țară

 • Lista actualizată cuprinde 30 de state.
 • Măsura se aplică începând cu 26 octombrie.
Social • la 10:42

O bunică a împletit 40 de perechi de ciorapi de lână pentru pompierii din Sângeorz-Băi. ”Vine frigul și tare vă prinde bine”

 • Lelea Floare e vecina pompierilor din Sângeorz-Băi.
 • Femeia le-a dăruit pompierilor 40 de perechi de ciorapi de lână să le țină cald în zilele geroase ce vor veni.
Eveniment • la 10:15

Stelian Pănoiu, jandarm în Giurgiu, ucis pe trecerea de pietoni. A lăsat în urmă o soție și un copilaș

 • Stelian a lăsat în urmă o soție și un copil care îl așteptau acasă.
 • Șoferița a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0.
Social • la 09:55

Rupere de nori peste Năvodari, grindină la Valu lui Traian. ANM a emis Cod Portocaliu de vreme severă [Video]

 • La Năvodari vijelia a fost atât de puternică încât a doborât mai mulți copaci pe mașini și carosabil, iar la Valu lui Traian a căzut grindină. 
 • Și constănțenii din Mamaia Sat au fost treziți de o furtună puternică, luni dimineață.
Social • la 09:00

Avocata Silvia Uscov, revoltată față de măsurile anti-covid: Să purtați voi mască atunci când sunteți singuri pe stradă

 • Avocata a răbufnit față de măsurile luate în ultima vreme de Guvern.
 • Silvia Uscov este cunoscută pentru sesizările înaintate către Avocatul Poporului cu privire la măsurile din perioada stării de urgență și de alertă.
Social • la 08:49

Un băiețel a murit în ziua în care a împlinit 3 ani, când toată familia sărbătorea la masă

 • Arma de foc aparținea unei rude venite la aniversarea lui.
 • Copilul a crezut că e o jucărie, așa că a apăsat pe trăgaci și s-a împușcat.
Vezi toate știrile noi