Social

BREXIT 2016. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

Publicat pe 24.06.2016 la 13:23 Actualizat pe 24.06.2016 la 13:41

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi. Ce înseamnă acest rezultat pentru românii care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi. Ce înseamnă acest rezultat pentru românii care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie.

What happens next?

Impactul economic asupra Marii Britanii va fi unul major, consideră cei mai mulţi analişti, având în vedere că, cel mai mare partener, va rămâne tot Uniunea Europeană.

Practic, Regatul Unit va trebuie să respecte reglementările UE pentru a putea face schimburi de bunuri şi servicii cu bătrânul continent. Concret, chiar dacă se va afla în afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoită să facă diverse schimburi mai degrabă cu Germania decât cu Statele Unite, cu Italia şi nu cu India sau cu Belgia şi nu cu Australia, din simplul fapt că va rămâne constrânsă de factorul geografic.

Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

Susținătorii Brexit afirmă că imigranții cetățeni UE care deja muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în continuare. În urma Brexit-ului, statutul lor legal urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieșire din UE care nu se vor finaliza mai devreme de 2019-2020.

Din 2014 există o lege care permite autorităților britanice să-i expulzeze pe imigranții (inclusiv români) care nu și-au găsit un loc de muncă după 6 luni de căutări active, dar această regulă nu a fost strict implementată până acum. Este așadar probabil ca după Brexit implementarea acestei reguli să fie mai severă, mai ales că trei sferturi dintre cetățenii europeni care lucrează în Marea Britanie nu îndeplinesc condițiile actuale necesare pentru obținerea unei vize de către muncitorii non-UE (conform Oxford Migration Observatory).

După Brexit, britanicii vor putea introduce un sistem de puncte, similar celui existent în Australia, pentru imigranții cetățeni UE. Criteriile de acceptare pe piața forței de muncă din Marea Britanie se vor baza pe aptitudinile profesionale și pe capacitatea de a vorbi limba engleză. Detaliile referitoare la acest sistem de puncte nu sunt încă foarte clare.

Deja anterior Brexit-ului, premierul David Cameron a obținut ca alocațiile copiilor imigranților să fie indexate la nivelul țării în care aceștia locuiesc. Aceste alocații foarte probabil vor fi anulate după Brexit, dacă țara de rezidență a copiilor nu este Anglia.

Ce se va întâmpla cu studenţii români din Marea Britanie

Nu este clar dacă taxele la facultățile din Anglia, care sunt o destinație preferată a românilor care vor să studieze în afară, vor fi crescute pentru cetățenii UE ulterior Brexitului. În prezent, cetățenii non-UE care studiază în Anglia plătesc aproape dublu față de studenții UE. Este foarte posibil ca după referendumul care a scos Marea Britanie din UE, studenții români să nu mai poată accesa împrumuturi din partea statului britanic.

What happens next cu dreptul la libera circulaţie?

Nu este clar cum va fi afectat dreptul la liberă circulație după Brexit. Dacă va fi urmat modelul Norvegiei, atunci libera circulație nu va fi afectată.

Depinde de schimbările legislative care vor surveni ca urmare a celor doi ani de negocieri. Românii care lucrează astăzi în Marea Britanie sunt în expectativă, viitorul lor este nesigur, precum şi al celor care vor vrea să plece la muncă în continuare în UK. Vor fi înăsprite mult condiţiile de muncă acolo pentru cetăţenii UE, deci şi pentru români. Este posibil ca şi pentru călătoriile în Marea Britanie să fie restricţii, să se revină la vize.

Ce se întâmplă cu mărfurile exportate în şi din Marea Britanie în România/UE

Este posibil să fie impuse din nou taxe şi să se introducă tarife vamale. Comerţul se va îngreuna. Noul acord comercial între UE şi Marea Britanie va trebui ratificat de fiecare parlament în parte. Din punctul de vedere al României, vor reveni barierele la schimburile comerciale cu Marea Britanie, dar de data aceasta pentru că noi suntem în UE şi Marea Britanie în afara UE. Este o situaţie practic în oglindă. Însă sigur că vor exista negocieri strânse de o parte şi cealaltă pentru a nu fi impuse bariere care să afecteze în mod semnificativ schimburile comerciale. Există opţiunea unor pârghii formale şi informale. Există şi posibilitatea unor rezultate nefavorabile.

Ce se întâmpla cu relaţiile dintre Marea Britanie şi UE după Brexit?

Ieşirea Marii Britanii din UE va fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte.

În aceşti doi ar urma să se negocieze viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şi transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea însemnă renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE, comerciale şi politice. În funcţie de aceste eventuale negocieri vor apărea noile înţelegeri pe circulaţia forţei de muncă, a mărfurilor, a capi­talului şi a serviciilor. Indiferent de rezultatul nego­cierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii.

În articolul

BREXIT 2016. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

urmează pe observator

Social • la 20:55

Direcția de Sănătate Publică București a trecut sub comandă militară

 • De Direcția de Sănătate Publică București se ocupă generalul care s-a ocupat și de spitalul din Suceava.
 • Direcția de Sănătate Publică București primește zilnic peste o mie de apeluri.
Extern • la 20:37

Sahar Fares a murit în explozia din Beirut, înainte de nuntă

 • Sahar Fares vorbea cu logodnicul ei la telefon, când deflagrația a răpus-o.
 • 154 de persoane au murit, până acum, în urma exploziei din Beirut.
Eveniment • la 20:21

Un test fals-pozitiv a împiedicat o femeie să plece cu fiul în vacanță

 • Femeia și fiul ei urmau să plece în vacanță în Grecia și aveau mare nevoie de un test negativ de coronavirus.
 • Femeia a fost obligată să petreacă mai multe zile în spital, printre pacienți pozitivi, din cauza protocolului.
Social • la 20:08

Bani și program redus de muncă pentru angajații din zonele cu stare de urgență, alertă sau asediu

 • Noi măsuri de sprijin pentru piața muncii, anunță Ministerul Muncii, într-un comunicat
 • Guvernul a reglementat posibilitatea reducerii timpului de muncă
Eveniment • la 19:43

România, noi recorduri în materie de infectări și decese legate de coronavirus

 • România a ajuns la 27.368 de cazuri active de coronavirus.
 • 50 de români au fost răpuși de coronavirus în ultimele 24 de ore.
Eveniment • la 19:40

Piticu, ucigașul lui Emi Pian, are o altă variantă cu privire la crimă

 • Interlopul Emi Pian ar fi fost ucis în urma unui joc de barbut.
 • Mii de persoane i-au adus un ultim omagiu interlopului, în Rahova.
Vezi toate știrile noi

Trending

Veste cruntă pentru criminalul lui Emi Pian! Ce a spus fratele liderului clanului Duduianu, în fața anchetatorilorpe a1.ro
Reacție de la Matei Balș, după ce Florin Salam a lansat acuzații grave la adresa medicilor: "Suntem țigani, ne-au spus să mergem la ghicitoare"pe a1.ro
Primele declarații are presupusului criminal al lui Emi Pian: „Au vrut să-mi curețe viața” / VIDEOpe spynews.ro
Cine este tânărul suspectat de crima lui Emi Pian. Richard Emanuel Gheorghe nu are antecedente penalepe spynews.ro
Cifre surprinzătoare în ziua în care România a raportat 1.345 de cazuri noi de coronavirus! Cei mai testaţi români au o rată de infectare de 0.55%pe antenasport.ro
VIDEO | Gest reprobabil făcut de un ciclist. Şi-a împins un rival peste barele de protecţie când rula cu 80 de km/h. Sportivul se află în comăpe antenasport.ro
Poftiți la Nea Mărinpe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
Autopsia lui Emi Pian scoate la iveală un detaliu șocant. Ce l-a ucis de fapt pe celebrul interlop!pe antena3.ro
Iubitul Elenei Udrea a răbufnit: ce spune acesta despre Emi Pian. Reacția uluitoarepe antena3.ro
Care sunt primele probleme care apar la o Tesla dupa primii 65.000 de kilometripe cars.ro
Mircea Badea l-a desființat pe Florin Salam. Gestul neobservat de nimenipe playtech.ro
Cât costă „mascarea” comisiilor din secțiile de votare la „locale? Guvernul a găsit baniipe jurnalul.ro
„Mascați pe stradă”, restricție ilegală. „La plajă, doar cu soțul” e discriminarepe jurnalul.ro