Antena Meniu Search
x

Video Casa Bay din Seini a fost transformată după zeci de ani de ruină în centru multicultural

Există însă şi exemple de "aşa da". O clădire simbol din Maramureş care, la fel, a fost lăsată în paragină, a fost salvată după 30 de ani. Vorbim despre conacul Bay, casa unuia dintre cei mai mari campioni ai Europei la scrimă. Clădirea a fost reabilitată şi este acum bijuteria oraşului din nordul ţării. Peste 550 de mii de lei au costat lucrările, bani proveniţi dintr-un proiect derulat în cooperare între România şi Ucraina. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 14.09.2022, 18:21

Vezi și

Aproape de centrul oraşului Seini, casa construită în secolul XIX pare acum un castel fermecat. Aici a crescut Bela Bay, multiplu campion european şi olimpic la scrimă, omul care a stat în fruntea vieţii sportive din Ungaria. După Tratatul de la Trianon, Casa Bay a fost centru al Diviziei 20 Infanterie Târgu Mureş, apoi s-a transformat în internat al şcolii din localitate şi, în final, sediu unde localnicii îşi plăteau facturile la gaze naturale.

Gabriela Tulbure, primar Seini: Această casă a fost în paragină de 30 de ani, e singurul monument de clasa A pe care oraşul Seini îl are în patrimoniu şi am considerat întotdeauna această clădire emblematică pentru orașul nostru.

Aşa că, în colaborare cu autorităţile din oraşul ucrainean Kalush, conacul a fost reabilitat cu bani europeni. În ţara vecină s-a realizat o sală de concerte, însă războiul a împiedicat finalizarea lucrărilor la timp.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: Este foarte important să arătăm în aceste momente de mare tristeţe şi restrişte pentru poporul ucrainean faptul că suntem alături, am arătat din prima zi. Este foarte important să ajutăm, să sprijinim şi prin cultură. Cel puţin din când în când grozăviile războiului să fie uitate.  

Odată renovat, Conacul Bay va fi transformat în centru multicultural. O sală situată la parterul casei a devenit deja muzeu, mai ales că la inaugurare, au fost donate obiecte personale ale celui supranumit maestrul sabiei.

Lucrările de renovare a monumentului istoric din Seini au durat doi ani şi au costat peste 2,2 milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Casa Bay din Seini a fost transformată după zeci de ani de ruină în centru multicultural