Antena Meniu Search
x

Cine sunt românii care vor primi 700 de lei în luna iulie de la stat

În luna iulie, statul oferă ajutor financiar de 700 de lei pentru 3 milioane de români. Decizia a fost luată de Guvern şi a fost reglementată prin Ordonanţă de urgenţă. 

de Redactia Observator

la 01.07.2022, 09:08

Cine sunt românii care vor primi 700 de lei în luna iulie de la stat - Shutterstock

Cei care beneficiază de acest ajutor financiar sunt pensionarii ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei,

De vineri încep plăţile

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat miercuri că taloanele de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar, au început să fie tipărite, iar de vineri demarează şi efectuarea plăţilor, scrie Agerpres.

Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată. Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv: pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Pe acelaşi subiect

Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în luna aprilie 2022. Reprezentanţii Ministerului Muncii precizează că ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte. Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.

La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie.

Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate. Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat. De asemenea, ajutorul financiar nu intră în calculul contribuţiei băneşti individuale în vederea obţinerii unui bilet de tratament balnear şi nu este supus executării silite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Cine sunt românii care vor primi 700 de lei în luna iulie de la stat