Antena Meniu Search
x

Video De astăzi crește salariul minim pentru aproape 300.000 de români / Când începe distribuția voucherelor de 250 lei

1 iunie vine anul acesta cu o serie importantă de modificări fiscale, în special în ceea ce privește salariul minim. Aşadar, de astăzi, a crescut salariul minim pentru angajaţii din agricultură şi din industria alimentară, iar angajatorii din alte industrii care vor să majoreze voluntar venitul minim cu 200 de lei vor fi scutiţi de taxe. În schimb, distribuţia tichetelor pentru alimente a fost întârziată, aşa că persoanele vulnerabile mai au de aşteptat. 

de Redactia Observator

la 01.06.2022, 14:21

Vezi și

Voucherele vor fi distribuite oamenilor până la sfârșitul acestei luni, însă, fiind vorba despre un număr mare de beneficiari, aproape 3 milioane, procesul de distribuire a tichetelor pentru alimente s-ar putea duce până spre începutul lunii viitoare. 

Drept urmare, chiar dacă aceste tichete ar fi trebuit să ajungă deja, există o întârziere pentru că firmele emitente au fabricat aceste vouchere în străinătate. Potrivit informațiilor obținute de Observator, în jurul datei de 6 iunie va ajunge primul lot de tichete la Poșta Română. Din acel moment, această instituție are la dispoziție 5 zile să le distribuie către populație.

Vorbim despre o valoare de 50 de euro, adică 250 de lei, a fiecărui voucher, care va fi distribuit din două în două luni persoanelor vulnerabile, cu venituri de până la 1500 de lei. Acești bani vor putea fi folosiți doar pe alimente. 

Cine sunt românii care beneficiază de voucherele sociale

Pe acelaşi subiect

Pe lista celor peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale, conform OUG nr.63/2002, se află:

  • pensionarii din sistemul public de pensii,
  • pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Salariul minim din agricultură crește la 3.000 lei

Tot de astăzi, intră în vigoare și alte măsuri, cum ar fi majorarea salariului minim pentru aproape 300.000 de angajați din agricultură și sectorul alimentar la 3.000 de lei brut, adică în jur de 2.362 lei net. Prin comparație, în majoritatea sectoarelor din economie salariul minim net este 1.524 lei. 

Legea asumată de coaliţia de guvernare prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar. 

Conform actului normativ promulgat de către şeful statului, „până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”.

"În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, mai precizează propunerea legislativă. Legea promulgată mai prevede că „perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

Actul normativ stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară. Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se va depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale. 

200 lei fără taxe la salariul minim

De asemenea, de la 1 iunie, firmele care au angajați cu salariul minim vor putea face majorări de 200 de lei pe lună, fără ca acești bani să fie impozitați. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » De astăzi crește salariul minim pentru aproape 300.000 de români / Când începe distribuția voucherelor de 250 lei