Antena Meniu Search
x

Violenţa domestică e la cote îngrozitoare în România. Crimele au luat locul bătăilor şi mii de femei se simt în pericol de moarte

Mii de românce se prezintă în fiecare an la instanţă să ceară un ordin de protecţie. Dar hârtia nu le garantează viaţa.

Vezi și

Mii de românce se prezintă în fiecare an la instanţă să ceară un ordin de protecţie. Dar hârtia nu le garantează viaţa, iar Poliţia spune nu are resurse ca să-i supravegheze pe agresori. Guvernanţii promit că se shimbă legea dar până atunci, victimele tremură în case. Chiar azi, însoţită de echipa Observator, o bucureşteancă a solicitat protecţie. Soţul ei va ieşi curând din închisoare şi o ameninţă zilnic la telefon şi prin scrisori.

"În momentul în care va ieşi , dacă nu voi face cum spune el , nu-l interesează, o să am de suferit, şi chiar mă va omorî." De doi ani, această femeie trăieşte cu teama că va fi ucisă. Soţul ei, închis momentan pentru înşelăciune, nu poate accepta ideea despărţirii şi o ameninţă prin scrisori în fiecare zi. "Dacă nu îmi răspunzi la scrisoare, jur pe toată dragostea noastră că iese urât. Dar urât! Şi ai să vezi că nu mă joc, îţi jur! Îl omor cu mâna mea, indiferent cine este. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu mami tău!"

"20 de telefoane pe zi. Bineînţeles că închid imediat telefonul, le-am blocat pe toate. Cam în luna martie va ieşi. Mă apucă groaza. Chiar să mă urmărească peste tot, să nu pot sta liniştită în casă..." Femeia a depus o plângere la Poliţie: "Asta s-a întâmplat acum 8 luni de zile. Nu m-a chemat nimeni să mă întrebe nimic, puteam să fiu moartă de atâtea ori."

De teamă, astăzi a cerut un ordin de restricţie la Tribunalul Bucureşti. Peste 15.000 de femei au făcut acelaşi lucru în ultimii cinci ani, de când această măsură de protecţie a apărut în legea românească. Din păcate, hârtia nu-i poate ţine departe pe cei determinaţi să ucidă. Este şi cazul bărbatului care şi-a omorât soţia într-o grădiniţă din Bucureşti. Pe Nicoleta Boţan, nu a apărat-o nimeni. 

Bani de brăţări încă nu sunt, iar legea actuală nu îi sperie prea mult pe partenerii agresivi. Cifrele arată că un sfert din omorurile din ţara noastra se petrec în familie. 

Forma finală a legii violenţei în familie va ajunge curând în Parlament. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Violenţa domestică e la cote îngrozitoare în România. Crimele au luat locul bătăilor şi mii de femei se simt în pericol de moarte