Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Elevii români nu vor să mai meargă la școală! Nicăieri în UE nu sunt atât de mulţi copii care au abandonat studiile: 400 de mii

Statul român nu ştie nu ştie nimic despre educaţia a 400 de mii de copii. Cât toată populaţia judeţului Arad.

de Redactia Observator

la 27.11.2017 , 00:26

Statul român nu ştie nu ştie nimic despre educaţia a 400 de mii de copii. Cât toată populaţia judeţului Arad. Nimeni nu ştie dacă au început vreodată şcoala sau au renunţat după scurtă vreme. Niciunde în Uniunea Europeană nu sunt atât de mulţi copii ca în România care au abandonat şcoala.

În nordul ţării, undeva aproape de Botoşani, o familie munceşte din greu ca să îşi poată trimite copiii la şcoală. Cel mic este încântat de fiecare oră. Când o să fie mare, vrea să devină şofer. 

Însă nu toţi fraţii lui sunt la fel de norocoşi. Unul dintre ei a lăsat şcoala în urmă şi s-a apucat de muncit, cot la cot cu părinţii. 

Vezi și

Lorena este în clasa a opta la o şcoală din Bacău. Spune că ea este norocoasă, dar că deseori colegii ei sunt obligaţi să renunţe la învăţământ. 

Lorena, elevă: "Un părinte îşi pune copilul să aducă bani în casa cu munca cu ziua. Gândiţi-vă că sunteţi în locul ei, când tu vinzi undeva şi trec colegii de la şcoala cu ghiozdanul în spate si ei se bucura de copilarie, tu stai si te uiti la ei si stii ca niciodata nu poti face asta."

Nu sunt cazuri izolate. E realitatea crudă. 400 de mii de copii sunt în acest moment în afara sistemului de educaţie din România. Doar 3 din 10 elevi termină liceul sau învăţământul profesional, iar unul din 4 tineri nu mai continuă studiile după clasa a opta sau clasa a zecea. De vină ar fi relaţia distantă dintre profesori şi elevi. Dar specialiştii vorbesc şi de alte cauze. 

Ciprian Fartuşnic, director Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei: "Şcoala poate fi paradoxal o cauza a abandonului scolar. 75% dintre cei care repetă a doua oara clasa renunţă la studii evident pierzându si motivatia si increderea ca pot face fata cerintelor de la şcoală. "

Abandonul şcolar este o prioritate şi pentru Ministerul Educaţiei.

În afară de ei, Liviu Pop crede că autorităţile locale trebuie să îşi facă datoria mult mai serios şi să îi convingă pe toţi părinţii că şcoala este esenţială pentru viitorul copiilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Elevii români nu vor să mai meargă la școală! Nicăieri în UE nu sunt atât de mulţi copii care au abandonat studiile: 400 de mii