Antena Meniu Search
x

Video Proiect în premieră la Eforie. Două specii de scoici pe cale de dispariție vor fi relocate, cât timp se lărgesc plajele

Proiect, în premieră, pe litoralul românesc. Două specii de scoici pe cale de dispariție vor fi relocate pentru a nu fi distruse în timpul lucrărilor de înnisipare din Eforie Sud. Biologii le vor colecta şi apoi le vor muta în zone liniştite. Când lucrările vor fi gata, scoicile vor fi aduse din nou în habitatul lor natural. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 20.09.2022, 21:11

Vezi și

Cândva pe toate plajele de pe litoralul românesc, acum cele două specii de scoici, extrem de importante pentru calitatea apei, sunt pe cale de dispariţie. Trăiesc la adâncimi mici şi acţionează ca un filtru viu în apa mării. 

Victor Niţă, biolog marin: Nu mai există decât la Eforie, ceea ce ne face să ne punem şi un semn de întrebare. Supravieţuiesc doar în locuri în care condiţiile hidrodinamice nu au fost modificate de-a lungul timpului. Construirea de diguri, porturi şi alte structuri hidrotehnice le-a afectat condiţiile naturale.

Plaja din Eforie va fi extinsă cu 50 de hectare, în cadrul unui proiect de lărgire a plajelor pe litoral

Patru milioane de metri cubi de nisip se vor scoate din largul mării. Tot nisipul va fi depus în apele puţin adânci de lângă coastă, exact acolo unde supravieţuiesc ultimele scoici din specia Donax.

Pe acelaşi subiect

Salvarea speciilor aflate în pericol este impusă de Comisia Europeană, aşa că biologii constănţeni vor muta micile scoici într-o altă zonă, până la finalul lucrărilor. Întreg procesul va fi supravegheat de experţi de mediu.

Marius Stamat, reprezentant firmă innisipare: Există nişte pompe speciale, cu care vor practic le vor absorbi de pe fundul mării cu substratul în care trăiesc. Ele vor fi relocate într-o altă celulă, unde există astfel de scoici, dar unde nu se va face înnisipare.

Plaja din Eforie se va lărgi pe o distanță de 5 km

Se va lucra şi pe partea de plante marine. Astfel, se va asigura şi înmulţirea ierbii de mare, şi ea pe cale de dispariţie acum, în mai multe zone din Marea Neagră. Toate aceste măsuri vor creşte valoarea întregului proiect cu încă 20 de milioane de lei faţă de costurile iniţiale. 

Nicuşor Buzgaru, Apele Romane Dobrogea Litoral: Există nişte costuri suplimentare asociate operaţiunilor care sunt necesare, tocmai pentru a ne asigura că reuşim să facem în siguranţă această mutare a bivalvelor.

Lucrările au început în zona portului Belona și se întind până la intrarea în localitatea Tuzla. Așadar vom avea 100-140 de m de plajă până la linia apei, iar în acest moment, 80% din lucrare este gata. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Proiect în premieră la Eforie. Două specii de scoici pe cale de dispariție vor fi relocate, cât timp se lărgesc plajele