Video Tocanul de oaie, vedeta unui festival culinar din Gorj. "Când Dumnezeu a lăsat oaia pe pământ, a lăsat şi această mâncare simplă şi atât de gustoasă"
Zeci de ciobani din Gorj s-au întrecut în preparate tradiţionale, la poalele munţilor, weekendul acesta. Tocanul de oaie a fost la loc de cinste, iar la final, cei mai iscusiţi bucătari au fost premiaţi. Mii de pofticioşi au degustat bucatele ciobăneşti gătite chiar în faţa lor. De un festival culinar au avut parte şi oamenii din Bihor. Însă aici, vedetă a fost cartoful.
În localitatea Novaci, Festivalul Tocanului de oaie le-a dat ocazia gospodarilor din zonă să îi ademenească pe pofticioşi în număr cât mai mare.
Devenit o marcă înregistrată încă din anul 2019, preparatul are o însemnătate aparte pentru novăceni.
"Când Dumnezeu a lăsat oaia pe pământ, a lăsat şi această mâncare simplă şi atât de gustoasă", explică o comerciantă.
Tocanul de oaie este o mâncare gustoasă şi plină de secrete ştiute doar de gospodine.
- Festivalul castanelor de la Baia Mare, o bucurie pentru iubitorii fructului aromat
- Festivalul Imaginarium, tradiţia care atrage sute de spectatori la Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti. Spectacolele...
- Festivalul Internațional al Sarmalelor din Praid. Gospodarii s-au pregătit cu peste 5.000 de sărmăluțe pentru...
Reporter: Care este secretul tocanului de oaie?
Bucătar: Secretul este să fii cioban în primul rând. Să ai o oaie bună, grasă, să aibă seu.
Un alt bărbat care munceşte la faimosul preparat crede că secretul stă în pasiunea cu care faci mâncarea: În primul rând pun suflet şi restul pasiune.
Ciobanii care au participat la Festivalului Tocanului au gătit în faţa curioşilor care au avut şi posibilitatea să guste din vestitul preparat.
Participant: E foarte bun. Deosebit de bun. Aşa e la Novaci.
Participant: Da, foarte bun tocanul. E a treia ediţie a festivalului. Ne bucurăm.
De la festival nu au lipsit mezelurile, brânza ciobănească, pastrama de oaie, dar nici muzica populară.
La Festivalul Cartofului de la Şinteu bucătarii s-au întrecut în preparate care mai de care mai speciale
De mâncare bună s-au bucurat şi bihorenii care s-au strâns în Șinteu pentru a lua parte la Festivalul Cartofului. Pentru a sărbători recolta de cartofi din acest an, zeci de bucătari s-au întrecut în preparate, nu înainte de a alege cei mai ciudaţi cartofi, când vine vorba de formă.
Miroslav Iabloncsik, consul Slovacia: Astăzi fiind sărbătoarea cartofului, am făcut cea mai mare ciorbă de cartofi.
După ciorbă a venit şi rândul plăcintei din cartofi, un preparat cu origini slovace care i-a făcut pe vizitatori să se lingă pe degete.
Participantă: Cartof prajit in ulei. Ceva de genul. Asta înseamnă ,,podlesniak".
Banii colectați în timpul evenimentului de la Şinteu vor ajunge la un centru de bătrâni din Oradea și la o cantină socială.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰