Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Jucăriile trebuie să fie sigure pentru copii!

Atunci când cumpără o jucărie copilului, părinții ar trebui să fie atenți la gradul de siguranță al acelei jucării. Standardele de siguranță sunt de obicei respectate de către producători, jucăriile sunt testate de către organismele specializate.

de Redactia Observator

la 09.11.2018 , 13:31

- pexels.com

Atunci când cumpără o jucărie copilului, părinții ar trebui să fie atenți la gradul de siguranță al acelei jucării. Standardele de siguranță sunt de obicei respectate de către producători, jucăriile sunt testate de către organismele specializate, dar nu strică niciodată un nivel crescut de atenție din partea oricui.

Există, în continuare, cazuri de produse pentru copii și jucării care au fost retrase de pe piață, din cauza unor riscuri pe care testele clasice nu le-au depistat.

Jucăriile sunt testate drastic

Articolul continuă după reclamă

Testele urmăresc rezistența mecanică la rupere, tragere, sfâșiere, inflamabilitatea obiectului, se testează de asemenea caracteristicile chimice, electrice, iar anumite substanțe sunt interzise la fabricarea de jucării.

Există și o listă de criterii de siguranță, numită „Toy Safety Directive”, la nivel european, ce se actualizează anual. În teorie, producătorii de jucării sunt informați permanent cu ceea ce mai apare în acea listă și își adaptează producția în acord cu noile criterii.

Dar nu se poate prevedea chiar totul, și se întâmplă să existe produse retrase de la magazinul de jucării chiar după ce au trecut testele de siguranță și au ajuns pe piață.

Protejează-ți copilul cumpărându-i jucării adaptate pentru el

Imprevizibilul se poate produce, chiar dacă măsurile de siguranță sunt drastice. Mulți producători pot pierde licența dacă nu se conformează regulilor.  

Accidentele posibile sunt ingestia de către copil a unor părți mici ale jucăriei care nu au fost bine fixate, tăierea în marginile prea ascuțite ale jucăriei, substanțe neconforme sau alergene din care jucăria respectivă este făcută și care pun în pericol sănătatea copilului care a manevrat obiectul.

 

Câteva principii de alegere a unei jucării

  1. Când faci o achiziție de la un magazin de jucării pentru copii, citește pe ambalaj pentru ce vârstă se recomandă jucăria respectivă. Pentru copiii mici, obiectele făcute pentru cei mai mari pot fi riscante. Un copil prea mic poate cădea de pe tricicletă, de exemplu.

  2. Evită jucăriile cu părți componente detașabile. Se spune că, dacă jucăria respectivă încape într-un sul de hârtie igienică, atunci e prea mică pentru un copil cu vârsta sub trei ani, deci riscantă.

  3. Jucăriile cu baterie trebuie verificate spre a vedea dacă bateriile nu ies prea ușor și dacă nu au scurgeri.

  4. Inspectează orice jucărie spre a vedea dacă are părți rupte ori sparte.

  5. Jucăriile cu frânghii, ațe, sârme, sunt de evitat pentru copiii sub 3 ani.

  6. Orice creion sau marker folosit de copii trebuie să fie marcat „non-toxic”.

  7. Există seturi sofisticate de jucării electrice. De pildă o mini-bucătărie cu plită care produce căldură (se alimentează la priză). Aceste jucării nu sunt sigure pentru copiii sub 8 ani. Cei mai mici le pot folosi greșit și se pot arde.

  8. Puști, pistoale de jucărie, etc.: acestea, chiar dacă sunt extrem de tentante pentru copii și mai ales pentru băieți, pot să producă accidente grave. Copiii se pot juca la un moment dat mai agresiv între ei și pot să se lovească unii pe alții sau chiar să-și scoată un ochi cu o pușcă de jucărie. Sunt cazuri consemnate!

  9. Și nu uita: dincolo de bucuria copilului de a primi o jucărie, o plăcere mai mare îi va face timpul petrecut alături de părinți. Oferă-i mai ales timp de calitate, atenție și zâmbete.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri sociale » Jucăriile trebuie să fie sigure pentru copii!