Antena Meniu Search
x

Mamele mai au de trecut un hop şi pot răsufla uşurate. Legea alăptatului în public a trecut de Senat

Mai e un pas şi mamele pot alăpta, fără restricţii, oriunde doresc. Legea alăptatului în public a trecut de Senat - cu câteva condiţii

Vezi și

Mai e un pas şi mamele pot alăpta, fără restricţii, oriunde doresc. Legea alăptatului în public a trecut de Senat - cu câteva condiţii. Acum merge la Camera Deputaţilor, for decizional. S-au stabilit şi amenzile usturătoare pentru cei care vor încălca noua lege.

Daniela este una dintre mamele care au ales să-şi alăpteze copiii în public. În acea perioadă se ferea însă de privirile curioşilor.

"Am alăptat în public. Poate sunt şi puţin pudică, n-aş fi vrut ca cineva să aibă un comentariu urât pentru că îmi era să nu reacţionez dubios. Atunci, am stat mai retrasă, puţin acoperită, să nu îi deranjez şi pe alţii", spune Daniela, mămică.

Şi alte mămici mărturisesc că au alăptat aproape pe ascuns, pentru a nu fi alungate.

"Ar cam trebui să poţi să alăptezi oriunde. E copil, cererea vine când are şi el nevoie", este de părere Corina, o altă mămică. 

În ultimii ani, neonatologii au dus o luptă continuă pentru alăptat. Ei sunt primii care susţin hrănirea la sân a copilului în orice loc e posibil.

Silvia Stoicescu, medic primar neonatolog: "La noi există o legislaţie care ajută femeile să stea până la doi ani alături de copil, dar nu trebuie să uităm că există femei care pornesc mai devreme la serviciu, la trei luni, la şase luni, la un an, deci atât cât se poate este bine să alăpteze."

Legea care sancţionează abuzurile a trecut de Senat aproape în unanimitate. 

Rareş Pop, deputat USR: "Amenzi contravenţionale, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoanele juridice, care alungă, hărţuiesc sau se adresează urât sau manifestă un program agresiv la adresa mamelor care alăptează în public."

Proiectul vine însă şi cu nemulţumiri. Mamele pot alăpta în public doar până împlineşte copilul doi ani.

"Putem să avem o mamă cu un copil de doi ani şi o lună. Este legal, este moral, este etic ca ea să fie dată afară dintr-un hotel pentru că şi-a alăptatul copilul acolo? Ce vor face mamele? Vor circula cu certificatele de naştere ale copiilor?", se întreabă Ana Măiţă, de la Asociaţia "Mame pentru Mame".

O altă nemulţumire se leagă de lipsa locurilor special amenajate pentru alăptare. Cu excepţia câtorva centre comerciale, camera mamă-copil lipseşte cu desăvârşire în spaţiile publice deschise sau închise.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Mamele mai au de trecut un hop şi pot răsufla uşurate. Legea alăptatului în public a trecut de Senat