Antena Meniu Search
x

Video Judeţul în care 10% dintre locuitori au certificate de persoane cu dizabilităţi, majoritatea pentru a scăpa de plata impozitelor

Aproape zece la sută dintre locuitorii din Mehedinţi au un certificat de persoană cu dizabilităţi! Însă mulţi dintre ei sunt sănătoşi tun. Şi-au făcut rost de aceste documente doar ca să nu plătească impozite pe locuinţe şi maşini. Anchetele au scos la iveală situaţii absurde. Persoane care în acte sunt nevăzători au cerut reînnoirea permiselor de conducere.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 23.07.2021, 09:36

Vezi și
  • Locuitorii din Mehedinţi îşi scot certificate de persoane cu dizabilităţi pentru a beneficia de avantaje.

Dintre cei o mie de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu-Severin, 325 dintre ei sunt încadraţi într-un grad de handicap.

Constantin Păsărin, director medical Spitalul Judeţean: Peste 50 la sută dintre medicii acestui spital au salarii mai mari decât salariul preşedintelui României. 

Directorul spitalului susţine că sunt medici care câştigă - pe nedrept - salarii lunare de 50 de mii de lei.

Constantin Păsărin, director medical Spitalul Judeţean: Salarii care sunt şi consecinţa cumulării sporurilor cu handicap. E scandalos, scandalos! E foarte interesant că după ce se angajează la 3-4 luni apare cu un certificat de handicap.

Pe acelaşi subiect

Majoritatea medicilor au certificat de handicap de gradul al doilea, care se emite atunci când persoanele respective suferă de afecţiuni ale glandei tiroide sau de psoriazis. Indemnizaţia este de numai 375 de lei, dar se adaugă sporul de 15 la sută din salariu, plus reduceri la plata impozitului pe venit, pe locuinţe şi pe maşini. 

Statul este prejudiciat cu milioane de lei din cauza certificatelor de persoane cu dizabilităţi emise în Mehedinţi

Adrian Bidilici, director DGASPC: Ştiu că sunt medici care, prin această scutire de la impozitul de salariu, au făcut inclusiv rate de leasing la autoturisme de lux.

Medicii cu certificat de handicap sunt doar o mică parte dintre mehedinţenii care deţin documente potrivit cărora ar avea dizabilităţi. În consecinţă, în urmă cu două luni, autorităţile au început o anchetă.

Adrian Bidilici, director DGASPC: Aproximativ 25 la sută dintre persoanele cărora le-am cerut reevaluarea nu au mai fost încadrate în gradul respectiv de handicap.

Printre cele 10 mii de dosare analizate sunt şi cele ale unor angajaţi ai Primăriei oraşului, dar şi ai Consiliului Judeţean. În total, alţi o mie de bugetari. Şi o altă anchetă, de această dată iniţiată de edilii locali. Cercetările vor fi din ce în ce mai complexe, pentru că, de exemplu, în Drobeta Turnu Severin o mulţime de maşini de sute de mii de euro sunt scutite de la plata impozitului pentru că proprietarul deţine certificat de persoană cu dizabilităţi.

Marius Screciu, primar Drobeta Turnu Severin: Sunt convins că acolo e o înţelegere între cei care le cumpără şi persoanele cu handicap. 

În lipsa certificatului, posesorii vehiculelor de lux ar fi trebuit să plătească, împreună, nu mai puţin de 3 milioane şi jumătate de lei la stat. Iar pentru ca teatrul absurdului să fie desăvârşit, în urma anchetei cei de la Asistenţă Socială au descoperit că mai multe persoane care figurau ca nevăzătoare au solicitat reînnoirea permisului auto.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Judeţul în care 10% dintre locuitori au certificate de persoane cu dizabilităţi, majoritatea pentru a scăpa de plata impozitelor