Antena Meniu Search
x

Video Un clujean a deschis o cafenea în care 80% dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi

Ştim cu toţii cât de greu le este persoanelor cu dizabilităţi să îşi găsească un loc de muncă, cu toate că majoritatea pot face lucrurile la fel de bine ca toţi ceilalţi. Sătul de astfel de stereotipuri, dar şi dintr-o pasiune inspirată din serialul Friends, un clujean a deschis o cafenea socială. Aici, 80 la sută din angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi, dar extrem de pasionate de ceea ce fac.

de Redactia Observator

la 25.06.2021, 16:59

Vezi și

Lucian proaspătul proprietar al primei cafenele sociale din România. Alături de colegii săi , îşi propune să le ofere clujenilor în fiecare dimineaţă cea mai bună cafea, făcută cu multă pasiune. De altfel, din pasiune a şi apărut ideea acestui tip de local.

Lucian Butnaru - administrator cafenea: Din serialul Friends din 2017 s-a născut această idee, dar pentru că mi-am dorit să aduc o notă de autenticitate, în 2017 am inceput si masterul de economie socială. Pentru mine cafeaua devenea atunci o pasiune, cunoşteam antreprenoriatul social şi am vrut să fac o cafenea. Şi toate lucrurile astea s-au concretizat foarte bine. 

A simţit pe pielea lui cât de greu îi e să se angajeze, având o problemă de vedere, aşa că a vrut să implice în proiectul său şi alte persoane care s-au lovit de refuzul angajatorilor din cauza dizabilităţilor de care sufereau. Din cei 5 angajati ai cafenelei, 4 sunt persoane cu diferite deficienţe. Printre ei este şi Mihai, un tânăr cu sindromul Down.

Mihai: Este un început de drum pentru mine, abia aştept să fac cafeluţe din septembrie şi acum mă pregătesc să încasez produsele pentru oameni.

Într-o astfel de afacere, echitatea este cheia principală, astfel că raportul dintre salariile acţionarilor şi cele ale angajaţilor nu poate fi mare. Tot aici, 90% din profit este reinvestit în diferite proiecte sociale.

Lucian Butnaru: Nişte mesaje foarte faine pe paharele to go, şi anume, căţeii însoţitori au acces oriunde şi oricând

Încă din prima zi, cafeneaua s-a bucurat de succes

Clientă: Mi se pare o idee foarte bună, noi două suntem mereu în căutare de locuri noi unde să încercăm o cafea bună şi cred că tocmai am gasit unul nou. 

Clientă: Suntem foarte încântate de această nouă cafenea, ne place foarte mult.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un clujean a deschis o cafenea în care 80% dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi