Antena Meniu Search
x

Video Muncitorii sezonieri îşi aşteaptă rândul la vaccinare ca pe o gură de oxigen. Pentru unii, munca în afară este singura sursă de venit

Ar pleca la muncă în străinătate, dar nu pot fără vaccin. Peste o mie de oameni dintr-o comună gorjeană aşteaptă serul anti-COVID ca pe o gură de oxigen. Doar imunizaţi sunt primiţi la munca sezonieră peste hotare, singura lor şansă pentru a-şi întreţine familiile.

de Simona Simionescu

la 17.02.2021, 21:16

Vezi și
  • Muncitorii sezonieri nu pot pleca la muncă în afară fără vaccin anti-Covid
  • Patronii au pus condiţii greu de îndeplinit

Aproape toţi locuitorii din Roşia de Amaradia pleacă an de an să culeagă mazăre, sparanghel sau căpşune în Danemarca şi Germania. Patronii străini i-au chemat din nou şi anul acesta, dar au pus condiţii greu de îndeplinit pentru moment. 

Valentin Mutulete, muncitor sezonier: Și de la firma din afară ni se spune să avem actele corecte, tot, vaccinul făcut, teste. 

De nouă ani, bărbatul de 30 de ani munceşte în agricultură în Danemarca. Câştigă bine, dar munca fizică nu este uşoară. Nu are încotro: este singurul care întreţine familia de patru persoane. 

Valentin Mutulete, muncitor sezonier: E climă foarte rece, plouă mereu, foarte greu. În picioare, în câmp, în aer liber. 

Luna viitoare este aşteptat la o fermă daneză. Dar va putea merge abia peste câteva luni, după ce îi vine rândul la vaccinare

Valentin Mutulete, muncitor sezonier: Am fost să mă programez la vaccin și mi se spune că nu sunt vaccinuri, să aștept. 

Petre Bobină este în aceeaşi situaţie. Vrea să plece la cules sparanghel în Germania, dar vaccinul anti-COVID îl ţine blocat în ţară. Nu are nici vârsta, dar nici vreo afecţiune cronică pentru a se imuniza acum. Angajatorul i-a transmis că ar fi bine să vină vaccinat, aşa ar scăpa de carantină şi de testul negativ.

Petre Bobină, muncitor sezonier: Unde voi merge la un angajator acolo, așa, în agricultură, ar cam avea pretenția, dacă se poate, să mergem cu vaccinul efectuat.

La 55 de ani şi după 30 de ani de muncă în minerit, mai are încă putere să lucreze. 

Petre Bobină, muncitor sezonier: E o muncă puţin mai grea faţă de ce-i in România. Alte condiții, alte pretenții, se cere calitate.

Munca sezonieră în afară, singurul mod de trai 

Aproximativ 70% la sută din comunitate merge la munca sezonieră în alte ţări.

''Aici, de unde, mor de foame, au copii, au familie, d-aia se duc prin lume.''

Până la urmă, toţi vor pleca. Primăria a anunţat deja că va ajuta localnicii să se programeze la vaccin şi a făcut deja liste cu cei care aşteaptă serul.

Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia: Își doresc să se vaccineze, pentru că vaccinul se pare că va deveni așa că un pașaport pentru dumnealor.

Spania, Grecia şi Italia, câteva dintre destinaţiile preferate de muncitorii sezonieri de la noi, iau deja în calcul utilizarea adeverinţei de imunizare la intrarea în ţară drept paşaport de vaccinare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Muncitorii sezonieri îşi aşteaptă rândul la vaccinare ca pe o gură de oxigen. Pentru unii, munca în afară este singura sursă de venit