Antena Meniu Search
x

Reuters, despre furnizarea vaccinului Pfizer către UE: cu 30% mai puţine doze faţă de promisiunea iniţială

Întârzierile dozelor de vaccin anti-Covid-19 de la Pfizer afectează toate ţările Uniunii Europene. Potrivit unor surse oficiale UE, citate de Reuters, livrările serului sunt cu 30% sub aşteptări. Mai exact, compania nu a livrat până acum aproximativ 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 ce ar fi trebuit să ajungă în luna decembrie a anului trecut.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 17.02.2021, 18:19

Cu aproximativ 30% mai puţine doze de vaccin decât era estimat, spun oficialii UE
Până la jumătatea săptămânii trecute, Pfizer a livrat în UE 23 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 - Getty Images
  • Ţările din UE, afectate de întârzierea dozelor de vaccin Pfizer
  • 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 nu au fost livrate, deşi trebuiau să ajungă în luna decembrie

Pfizer nu a livrat încă Uniunii Europene aproximativ 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 care urmau să fie primite în luna decembrie, au spus oficialii Uniunii Europene, lăsându-i fără aproximativ o treime din numărul de doze pe care se așteptau să le primească până acum de la compania americană.

Întârzierea este o altă lovitură pentru UE, care a fost afectată și de întârzierile livrărilor de la producătorul anglo-suedez AstraZeneca, dar și de la compania americană Moderna.

Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la justificarea sistemului UE de control al exporturilor de vaccinuri, care a fost instituit la sfârșitul lunii ianuarie, pentru a asigura livrările la timp, dar care nu a fost încă activat, în ciuda deficiențelor de aprovizionare.

Până la jumătatea săptămânii trecute, Pfizer a livrat în UE 23 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, ser dezvoltat împreună cu firma nemţească BioNTech, a declarat un oficial al Uniunii Europene care este direct implicat în discuțiile cu compania americană.

Acest număr de doze este cu aproximativ 10 milioane mai mic decât promisese Pfizer să furnizeze până la jumătatea lunii februarie, a declarat un al doilea oficial care este, de asemenea, implicat în discuții.

Pfizer a refuzat să comenteze, spunând că programele livrărilor sale sunt confidențiale. Comisia Europeană nu a răspuns la comentariile cu privire la deficiențele de livrare.

Cu aproximativ 30% mai puţine doze de vaccin decât era estimat, spun oficialii UE

Oficialii UE au declarat că Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze pe săptămână de la începutul lunii ianuarie, pentru un total de 21 de milioane de injectări până la jumătatea lunii februarie. Însă, la jumătatea lui ianuarie, a existat o pauză temporară în ceea ce priveşte aprovizionarea, despre care oficialii UE spun că s-a rezolvat în mare parte tot luna trecută. Dar o mulțime de alte doze care urmau să sosească în decembrie încă lipsesc, au spus cei doi reprezentanţi ai Uniunii Europene.

Vaccinul Pfizer / BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în UE pe data de 21 decembrie. A doua zi, BioNTech a declarat că companiile vor livra 12,5 milioane de doze până la sfârșitul lunii. Doar aproximativ 2 milioane din aceste doze, datorate pentru decembrie, au fost administrate, conform calculelor Reuters.

Deficitul s-ar ridica la aproximativ 30% din totalul livrărilor promise pentru respectiva perioadă din decembrie, cu extindere până la jumătatea lunii februarie. Un oficial al UE a subliniat faptul că compania s-a angajat să livreze dozele lipsă până la sfârșitul lunii martie.

Uniunea Europeană are două contracte cu Pfizer pentru furnizarea a 600 de milioane de doze de vaccin. Deși aprovizionarea proprie a Uniunii a scăzut, Comisia Europeană a aprobat toate cererile de export de vaccinuri împotriva COVID-19, în special de la Pfizer / BioNTech, de când și-a creat mecanismul de monitorizare a fluxurilor.

În perioada cuprinsă între 30 ianuarie și 16 februarie, UE a dat undă verde pentru 57 de cereri de export de vaccin către 24 de țări, inclusiv Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite (EAU), a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Înainte de înființarea schemei de monitorizare, blocul exportase deja milioane de vaccinuri către Israel, Marea Britanie și Canada, printre altele, în special Pfizer, conform datelor vamale citate într-un document al UE. 

Discrepanţe cu privire la aprovizionarea anumitor ţări, în defavoarea altora 

Israelul a folosit prima doză de vaccin la peste 75% din populația sa, arată cifrele statistice de la Universitatea din Oxford, bazate pe centralizarea celor de la ''Our World in Data''. Cifra pentru Emiratele Arabe Unite este de aproximativ 50%, iar pentru Marea Britanie este de peste 20%.

În medie, țările din Uniunea Europeană au vaccinat doar aproximativ 5% din populațiile lor, potrivit ''Our World in Data'', în timp ce ţările cu un număr mare de vaccinări imunizează deja persoanele care nu sunt printre cele mai vulnerabile, în timp ce cei mai nevoiași, din alte zone, nu au beneficiat încă de serul împotriva Covid-19. 

Organizația Mondială a Sănătății și-a stabilit obiectivul: imunizarea a 20% din populația țărilor sărace până la sfârșitul anului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Reuters, despre furnizarea vaccinului Pfizer către UE: cu 30% mai puţine doze faţă de promisiunea iniţială