Antena Meniu Search
x

Palatul Episcopal din Oradea a fost refăcut după ce a ars

Palatul Episcopal din Oradea, mistuit în urmă cu doi ani de un incendiu puternic, îşi recapătă uşor-uşor frumuseţea.

de Georgiana Botez

la 07.07.2020, 12:15

Vezi și
  • Peste 100 de pompieri s-au luptat ore în şir cu flăcările.
  • Incidentul s-a întâmplat în noaptea de 25 august 2018.

Restauratorii spun că lucrările la exteriorul clădirii sunt aproape gata, spre bucuria turiştilor, care aşteaptă ca schelele să fie strânse.

Noaptea de 25 august 2018 a fost una de foc. Acoperişul, turlele şi primul etaj al Palatului Episcopal din Oradea au fost făcute scrum. Peste 100 de pompieri s-au luptat ore în şir cu flăcările, punându-şi viaţa în pericol.

Mama unui pompier: Am văzut pe Facebook şi am fugit repede aici că ştiam că e de serviciu şi l-am văzut intrând în curte acum cu un furtun după el, vă daţi seama ce disperată sunt.

Timp de doi ani, restauratorii au muncit din greu pentru a reda frumuseţea clădirii monument. Acoperişul din lemn, planşeul şi turla cu solzi sunt gata.

În zilele ce urmează se vor monta şi ornamentele exterioare, refăcute după aspectul celor originale.

Turiştii care vor vizita centrul oraşului în această vară se vor putea bucura iar la vederea clădirii-emblemă. Restauratorii speră să strângă schelele la fix doi ani de la producerea incendiului.

Alex Ienciu, manager de proiect: Sperăm să reuşim să dăm schelele jos de pe faţadă, să fie finalizat în întregime până în 25 august.

Greul începe abia acum, însă, când muncitorii vor începe restaurarea interiorului clădirii.

Anca Grama, Primăria Oradea: S-au investit aproximativ 10 milioane de lei, din care 28 de mii de lei provin din donaţii, fiindcă este o clădire emblematică pentru oraşul nostru.

Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru incendiul de acum doi ani, pornit, se pare, de la o instalaţie electrică defectă. Dosarul a fost clasat de procurori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Palatul Episcopal din Oradea a fost refăcut după ce a ars