Antena Meniu Search
x

Pe 3 mai, creştinii sărbătoresc un mare sfânt! Mulţi români îi poartă numele

În ziua de 3 mai, creştinii sunt în mare sărbătoare. Mai mulţi sfinţi sunt cinstiţi astăzi

În ziua de 3 mai, creştinii sunt în mare sărbătoare. Mai mulţi sfinţi sunt cinstiţi astăzi

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare era din satul Mogarisos, Capadocia. A fost un citeţ iscusit al Bisericii încă de tânăr. După ce a renunţat la tot, a intrat în monahism şi a plecat la Ierusalim.

Pe drum a trecut şi pe la Sfântul Simeon Stâlpnicul, în Antiohia, care l-a binecuvântat. La Ierusalim a intrat sub ascultarea stareţului Longhin, la o biserică aflată pe drumul spre Betleem, apoi a fugit de laudele lumii într-o peşteră. Însă pentru că au venit la el mulţi ucenici, a ridicat o mănăstire, devenind întemeietorul vieţii de obşte. Mănăstirea lui era ca o cetate, cu patru biserici, trei bolniţe şi locuinţe deosebite pentru călugări şi oaspeţi.

Era o viaţă de înfrânare, de slujire a oamenilor şi de rugăciune de zi şi de noapte. Deşi avea o vârstă înaintată, Sfântul Teodosie a trăit în asprime, în post, în priveghere şi în rugăciune. Timp de 30 de ani n-a mâncat nicidecum pâine, hrănindu-se doar cu legume şi ierburi sălbatice. Era foarte apropiat duhovniceşte de Sfântul Sava cel Sfinţit şi l-a învrednicit Hristos şi de darul facerii de minuni. A fost iubitor de săraci. S-a mutat la Domnul în anul 529, la vârsta de 105 ani.

Tot în această zi, sunt sărbătoriţi Sf. Cuv. Irodion de la Lainici, Sf. Mc. Timotei şi soţia sa Mavra, Sf. Mc. Diodor şi Rodopian, diac.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Pe 3 mai, creştinii sărbătoresc un mare sfânt! Mulţi români îi poartă numele