Unele alimente, mai proaste în România ca în Uniunea Europeană. Diferențe majore, la 9 produse din 29 analizate!
Autorităţile române au descoperit nouă din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, în urma analizelor comparative, a declarat directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Rodica Tănăsuică, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Autorităţile române au descoperit nouă din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, în urma analizelor comparative, a declarat directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Rodica Tănăsuică, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.
La aceste acţiuni au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). IIPSV este o instituţie aflată în subordinea ANSVSA.
În total, au fost prelevate 29 de probe din ţări europene şi alte 29 de probe similare din magazinele româneşti, la preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată.
”Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferenţe din punctul de vedere al conţinutului de grăsimi şi proteine”, a declarat Rodica Tănăsuică.
- Comisia Europeană anunţă pregătirea unei metode comune pentru a vedea dacă în anumite state calitatea...
- Șeful OPC Constanța, AMENINŢAT după ce A ÎNCHIS mai multe restaurante de pe litoral: "Multe lumânări vor arde...
- PERICOLUL de la malul mării! Peste 100 de kilograme de produse alimentare, retrase de la unităţi fast food din...
- Donald Trump NU MAI VREA mese SĂNĂTOASE în şcoli. Administraţia americană a anulat programul nutriţional...
- Efectele NEBĂNUITE ale MĂMĂLIGII! Mulţi spun că e mâncarea săracului, însă iată ce se întâmplă în...
Categoriile de produse care au fost recepţionate la Institutul de Igienă din Bucureşti au fost: nouă produse din categoria brânzeturilor, două produse din categoria unt, un produs din categoria smântână, şapte produse din categoria şuncă, trei produse din categoria cârnaţi, un produs din categoria crenvurşti, trei produse din categoria peşte, două produse din categoria ficat şi un produs din categoria ciocolată.
S-au constatat diferenţe la: parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, conservă de peşte, pateu, bacon, şuncă, conservă macrou, conservă hering şi conservă macrou.
„Transmitem chiar în această seară Comisiei Europene rezultatele noastre şi vom solicita să se accelereze procesele de reglementare, astfel încât să putem avea instrumente să putem analiza oricând şi în orice ţară produsele care au standarde duble”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.
Acesta a subliniat că nu vor fi dezvăluite numele producătorilor sau al comercianţilor implicaţi, iar produsele nu pot fi retrase de pe piaţă.
"Produsele nu prezintă pericol pentru sănătatea populaţiei, nu avem niciun temei legal pentru a le elimina de pe piaţă. Nu vom da numele produselor sau comercianţilor", a punctat ministrul Agriculturii.
Ministrul Daea a declarat că nu poate face publice numele produselor şi producătorilor pentru a nu intrat în conflict cu aceştia. Potrivit lui Daea, producătorii respectivi se pot adresa şi altor laboratoare pentru analize care să confirme sau să infirme rezultatele laboratorului de stat.
În cadrul unei conferințe de presă, autoritățile au precizat că 29 de probe alimentare au fost prelevate de pe piata romaneasca, acelasi numar au fost recoltate din și piata UE, din diverse categorii, identice. Categoriile de produse au fost receptionate in conditii corespunzatoare si analizate in conditii optime de catre institutul de igiena alimentara.
La conferință au participat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Se vor prezenta rezultatele studiului comparativ la produse alimentare susceptibile de dublu standard.
În Germania, Olanda și Belgia au fost identificate și prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește, ciocolată), același număr de probe fiind prelevat și din România. Săptămâna trecută, premierul Slovaciei a atacat vehement dublul standard cu care ne tratează... VESTUL.
"Standardele duble în calitatea produselor dau naştere unui scandal internaţional. Oamenii percep acest lucru ca pe o insultă. Nu este vorba în primul rând despre calitate, ci despre prioritate în ceea ce priveşte calitatea alimentelor. Practic, sub aceeaşi marcă sunt ambalate produse diferite. Cele mai bune ajung în ţări din vestul Europei. Cele de slabă calitate sunt vândute în ţări ca România, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia sau Bulgaria", a precizat premierul slovac.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰