Antena Meniu Search
x

Românii, fruntași la risipă alimentară cu milioane de tone de mâncare aruncate în fiecare an

Aruncăm în fiecare an peste două milioane de tone de mâncare. Risipa imensă vine din gospodării, din restaurante, din magazine şi ne-a dus în primele zece ţări din Europa la acest capitol. Drept urmare, Guvernul şi-a asumat ca până în 2030 să reducă risipa alimentară la jumătate. Prin campanii de informare.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 29.09.2020, 22:34

Vezi și
  • Autoritățile speră să reducă la jumătate risipa alimentară, în următorii 10 ani.

România este din nou pe un loc fruntaş într-un top european. Nu însă la ce ne-am dori. Ci la capitolul risipă alimentară. Tone de mâncare aruncăm în fiecare an. 

O singură persoană aruncă anual aproape 130 de kilograme de alimente. Mâncare gătită, legume, fructe, toate ajung în coșul de gunoi. 

Cornel Hanganu, consilier departament dezvoltare durabilă: Ce se aruncă?! Mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificație, produse lactate, dar și carne.

Iar asta se întâmplă pentru că estimăm greşit cantităţile când facem cumpărături, nu depozităm corect alimentele sau nu verificăm termenul de valabilitate al produsului. 

Cornel Hanganu, consilier departament dezvoltare durabilă: Aproape 12 la sută din mâncarea cumpărată ajunge la coș. Cu cât familia e mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare la coș.

Cifrele arată că aproape 40 la sută din salariu se duce pe mâncare. Asta chiar dacă după fiecare masă gunoiul se umple foarte repede. 

Ministerul Agriculturii, împreună cu InfoCons, au lansat, astăzi, o campanie de informare şi conștientizare asupra acestui fenomen care se acutizează de la un an la altul. 

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Fac un apel la toți ce care ne privesc să ne reamintim că sunt zone în această lume unde foametea e o realitate. Trebuie să ne oprim din când în când din această alergare nebună.

Printre declaraţii încurajatoare şi promisiuni că risipa va fi înjumătăţită în următorii zece ani, oficialii şi-au înmânat şi diplome. Ca la şcoală. 

În tot acest timp, rapoarte oficiale arată că peste 30% dintre copiii din România trăiesc într-o sărăcie lucie, iar zeci, poate chiar sute de mii de copii adorm flămânzi în fiecare seară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Românii, fruntași la risipă alimentară cu milioane de tone de mâncare aruncate în fiecare an