Antena Meniu Search
x

Zeci de români, plecare cu peripeții de pe Aeroportul Otopeni spre Spania

Zbor cu turbulenţe pentru zeci de români care voiau să se întoarcă în Spania! După ce au fost anunţaţi că, în sfârşit, vor putea zbura cu două curse charter, ajunşi la aeroport, au aflat că nu se pot îmbarca decât cei cu cetăţenie spaniolă. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 21.05.2020, 21:57

Vezi și
  • Românii au plecat spre Madrid și Barcelona.
  • Românii au fost puși să completeze câte o declarație.

După o lungă aşteptare şi certuri, cele două avioane au decolat. Cu toată lumea la bord. 

Aproape 60 de oameni au trecut astăzi printr-un carusel de emoţii! Două luni au fost blocaţi în România, iar azi, la ora 15, ar fi trebuit să plece în Spania, ţară pe care o consideră acasă. 

Ajunşi la aeroport, au fost anunţaţi că nu pot pleca spre Madrid şi Barcelona pentru că nu sunt cetăţeni spanioli: "De trei luni sun la ambasadă ca să pot să plec! Şi aseară m-a sunat că pot să iau bilet. Am plătit 250 de euro pe bilet. Şi 5 milioane ca să ajung de la Craiova aici! Locul meu acolo e, la Madrid! Soţul meu a murit şi eu nu am cu cine să stau aici. Cine mă ţine pe mine?".

Printre zecile de pasageri, au fost şi oameni cu dizabilităţi dar şi părinţi cu copii mici. 

Revoltaţi, oamenii au cerut explicaţii. Răspunsul era chiar în articolul doi al Hotărârii de Guvern care reglementează starea de alertă. Pot pleca spre statele din zonele roşii doar avioanele care transportă muncitori sezonieri sau pentru repatrierea unor cetăţeni străini. 

Claudia Crețu: Nu, nu suntem spanioli. Problema este că ne-am dorit să fim români, de aceea nu suntem spanioli.

Spania nu permite străinilor să aibă dublă cetăţenie. Aşa că, cei mai mulţi au ales să îşi păstreze cetăţenia română şi să trăiască în peninsulă doar în baza numărului de identificare străin. O greşeală, spun unii. 

Acest cuplu, spre exemplu, a venit în vacanţă, pe 7 martie. Cei doi soţi au rămas blocaţi în România, iar fiica lor în Madrid: "Ea stă singură acolo, noi nu ne putem întoarce. Bineînţeles că mi-e dor de ea, cui nu i-ar fi dor de copilul lui?". 

Ionel Alexandru: Regret, după tot ce se întâmplă aici, regret foarte mult. Chiar am să renunţ la cetăţenia română, după tot ce s-a întâmplat aici. 

Cursele erau programate iniţial pentru orele 14.40, respectiv 14.45. Cei rămaşi pe dinafară iniţial, au fost anunţaţi cu 10 minute înainte de decolarea zborului că vor putea călători în cele din urmă. Drept urmare, ambele avioane au plecat cu o întârziere de câte o oră. 

Soluţia găsită a fost simplă. 

Oamenii au fost puși să completeze câte o declarație.

Niciun oficial nu a comentat situaţia de pe Aeroportul Henri Coandă. 

În schimb, reprezentanţii Tarom au răspuns scurt că s-a rezolvat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Zeci de români, plecare cu peripeții de pe Aeroportul Otopeni spre Spania