Antena Meniu Search
x

Video România, campioană la numărul de albine moarte. Apicultorii dau vina pe pesticidele folosite în agricultură

Un covor de albine moarte. Asta găsesc apicultorii, an de an, în fața stupilor. Albinele sunt ucise de pesticidele folosite la culturile de rapiță şi floarea soarelui. Fermierii spun că dacă nu ar folosi pesticide, nu ar mai produce cantități mari de cereale. Din această cauză, România pierde anual peste 30% din coloniile de albine. Una dintre cele mai mari rate de mortalitate din Europa.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 18.07.2022, 09:11

Vezi și

Apicultor: "Mă durea sufletul, mă uitam pe unde să calc, că mă gândeam că poate o să-şi mai revină." 

Reporter: "Nu şi-au revenit?"

Apicultor: "Da de unde, moarte sigură."

Ioan Turnea este apicultor în comuna Sacoșu Turcesc, din Timiș. Ştie ce efect devastator au pesticidele asupra albinelor. 

Pe acelaşi subiect

Ioan Turnea, apicultor: "Nu se mai pot orienta, unele nu mai ajung în stupină şi, în final mor,.. nu există niciun leac şi apoi vin vrăbiile şi le culeg de pe jos, le manancă."

Iulia Pop, reporter Observator: "Mulţi apicultori spun că după fiecare vară stupii lor cad într-o linişte ciudată . De vină sunt pesticidele care sunt folosite în exces în culturile de rapiţă şi floarea soarelui în principal."

Albinele, în pericol din cauza pesticidelor

De vină sunt pesticidele care conţin neonicotinoide - substanţe care afecteză abilitaţile de zbor şi navigaţie, provoacă paralizie cerebrală şi, în final, moartea. Fermierii spun însă că fără aceste pesticide nu pot avea culturi pe suprafeţe mari.

Radu Șumălan, USAMVB Timișoara: "Moartea albinelor se datoreaza rămânerii substanţelor pe plante, atunci când stau mai mult de opt ore rata de mortalitate maximă e undeva dupa 24 de ore."

În urmă cu patru ani, Comisia Europeană a interzis folosirea semințelor tratate cu astfel de substanţe. Însă fermierii pot obţine derogări. Îşi asigură astfel culturile, însă pun în pericol polenizarea, prin uciderea albinelor.

Radu Șumălan, USAMVB Timișoara: "Polenizarea este esenţială pentru că, în lipsa ei, nu se produc fucte, seminţe. Nu ne gândim doar la cultura de bază, ne gândim la tot ce înseamnă diversitate în jur."

Cercetătorii spun că soluţia ar fi crearea unor noi pesticide care fie nu efectează albinele, fie nu rămân pe plante o perioadă îndelungată de timp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » România, campioană la numărul de albine moarte. Apicultorii dau vina pe pesticidele folosite în agricultură