Slujba de Înviere printre craniile fostelor măicuțe
Sute de cranii îşi caută liniştea veşnică în cripta unei mănăstiri de lângă Bucureşti. Sunt rămăşiţele maicilor care au murit de-a lungul timpului şi ale căror oseminte au fost păstrate pentru pomenire de călugăriţele mai tinere.
Osuarul a fost amenajat sub cimitir, iar în fiecare an, de Paşte, un preot ortodox oficiază o slujbă religioasă printre cranii. Călugăriţele se roagă pentru surorile care au trudit pentru mănăstire şi l-au slăvit pe Dumnezeu.
În fiecare an, slujba de Înviere de la Mănăstirea Pasărea are parte de o audienţă cel puţin neobişnuită. La câţiva paşi de sutele de credincioşi, într-un osuar, zac rămăşiţele măicuţelor care au slujit de-a lungul timpului mănăstirea.
Sute de cranii îmbracă pereţii criptei de sub cimitir. În firidele înguste osemintele s-au contopit deja cu zidurile, într-o tradiţie de sute de ani. De care nu mulţi ştiu. Teama de reacţia credincioşilor a îngropat totul în mister. Iar conducerea Mănăstirii a decis să păstreze tăcerea asupra obiceiului.
O dată pe an, în ziua de Paşte, credincioşii puteau să viziteze osuarul şi să aprindă lumânări în altarul cu cranii. Acum, doar maicile mai fac asta.
În mijlocul piramidei de cranii stă chiar icoana Mântuitorului. Iar credincioşii sunt departe de a fi speriaţi. Cu toate că presa străină a caracterizat obiceiul de la Mănăstirea Pasărea ca fiind unul păgân.
Şi, ca o confirmare că la mănăstirea Pasărea credinţa e în tot şi în toate, credincioşii au venit în număr mare la slujba de Înviere şi au luat lumină.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰