Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Şoferii de Uber, Bolt sau Yango, controale la sânge de la 1 februarie. Anunţul Poliţiei Capitalei

Şoferii de Uber, Bolt sau Yango vor avea parte de controale la sânge, de la 1 februarie. Anunţul Poliţiei Capitalei lămureşte care sunt prevederile Legii care intră în vigoare de la această dată.

de Cosmin Stăniloiu

la 29.01.2020 , 15:30

Uber, 1 februarie Şoferii de Uber, Bolt sau Yango, controale la sânge de la 1 februarie. Anunţul Poliţiei Capitalei - Poliţia Capitalei

Şoferii de Uber, Bolt sau Yango vor avea parte de controale la sânge, de la 1 februarie. Anunţul Poliţiei Capitalei lămureşte care sunt prevederile Legii care intră în vigoare de la această dată.

Legea privind transportul alternativ a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2019, la o săptămână după ce ordonanța 49, care reglementează acest serviciu, fusese adoptată de Camera Deputaților. O reglementare introdusă de parlamentari amâna intrarea în vigoare a acestor prevederi până la 1 februarie 2020, pentru a permite companiilor de transport alternativ şi şoferilor parteneri să obțină documentele și avizele necesare pentru a funcționa legal.

De vineri noaptea de la ora 24 legea intră în vigoare, iar Poliţia Capitalei a anunţat că va verifica la sânge şoferii parteneri ai aplicaţiilor de ridesharing. Practic, e de aşteptat ca zeci de echipaje de poliţie să fie pe străzi în Capitală sâmbătă noaptea, mai ales că în nopţile din weekend e activitate intensă în transportul de persoane.

Articolul continuă după reclamă

"Transportul alternativ a căpătat un interes din ce în ce mai crescut în ultimii ani în țara noastră și mai ales în municipiul București, având în vedere că traficul rutier se intensifică progresiv.

Pe acelaşi subiect

În mod firesc, activitatea de transport de persoane efectuată prin intermediul platformelor digitale este supusă reglementărilor legale.

Totodată, potrivit prevederilor art.24 din OUG 49/2019, privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, atunci când îşi desfăşoară activitatea, conducătorul auto trebuie să deţină la bordul autoturismului şi să prezinte organului de control rutier, pe lângă documentele prevăzute prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele documente:

a) asigurarea de răspundere civilă auto;

b) asigurarea pentru persoane şi bunurile acestora;

c) ecusonul de transport alternativ;

d) copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.

Efectuarea transportului alternativ fără a deține pentru acesta copie conformă a autorizației pentru transport alternativ atrage sancționarea conducătorului auto cu amenda cuprinsă între 1000-5000 lei, iar ca măsură complementară, se suspendă dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru o perioadă de 6 luni.

Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizează prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare de către ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutier.

În contextul aspectelor prezentate, dar și în scopul asigurării unui transport care să se încadreze în standardele de calitate și siguranță, Brigada Rutieră solicită operatorilor de transport alternativ/conducătorilor auto să respecte prevederile legislației incidente domeniul transportului alternativ și să se conformeze reglementărilor actului normativ începând cu data de 01.02.2020.

Acțiuni pentru verificarea legalității efectuării transportului alternativ vor fi organizate în permanență de către polițiștii Brigăzii Rutiere și vor fi vizați atât conducătorii auto ce efectuează transport alternativ, cât și cei care efectuează transport de persoane în regim taxi, în vederea impunerii unui climat de ordine publică și siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.", scrie pe pagina de Facebook a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

E de menţionat faptul că în contextul intrării în vigoare a legii, firmele care deţin aplicaţiile Uber, Bolt sau Yango vor suspenda activitatea şoferilor care nu au toate actele aşa cum scrie în lege. Practic, vor mai putea lua comenzi pe aplicaţii doar şoferii care îndeplinesc condiţiile legale.

Cosmin Stăniloiu Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Ştiri sociale » Şoferii de Uber, Bolt sau Yango, controale la sânge de la 1 februarie. Anunţul Poliţiei Capitalei