Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dunărea a atins punctul maxim în Budapesta. Nivelul apei a trecut de 8 metri. Când ajunge viitura în România

Vârful viiturii de pe Dunăre a fost atins în această dimineaţă. S-a întâmplat în Budapesta, unde nivelul apei a ajuns la 830 de centimetri. Premierul Viktor Orban spune că mai sunt 5 zile critice. Şi în România autorităţile locale sunt în alertă, pregătite să intervină. 

de Iulia Pop

la 21.09.2024 , 13:41

Faza critică de apărare a orașului a fost atinsă în această dimineață, odată cu nivelul apei de 830 de centimetri. În zona Podului cu Lanțuri, circulația tramvaielor a fost suspendată pentru că şinele sunt complet inundate. Probleme au apărut și în zonele din afara Budapestei, acolo unde au fost inundate drumuri și case. Toată lumea rămâne în alertă și cu ochii pe Dunăre. La fel sunt și autoritățile din România pentru că vârful viituri în țară noastră va fi atins în noaptea de marți spre miercuri. 

Când ajunge viitura de pe Dunăre în România

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a atins sâmbătă valoarea de 5.700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 mc/s, în timp la sfârşitul săptămânii trecute, în data de 13 septembrie, debitul era de numai 2.200 mc/s, a anunţat Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres.

Vezi și

În 2006, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.800 mc/s .

Pe acelaşi subiect

"Hidrologii de la cele 7 Administraţii Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării şi reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA", a subliniat ANAR.

Potrivit sursei citate, debitul Dunării la Budapesta are sâmbătă o valoare de aproape 8.000 mc/s fiind în scădere faţă de valorile maxime prognozate. Astfel, se prognozează că Dunărea va atinge la Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8.300 mc/s, în data de 21 septembrie 2024, cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de 8.700 mc/s.

"Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.

În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari. S-a început informarea altor deţinători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare", au mai scris reprezentanţii ANAR pe pagina de socializare.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Ştiri externe » Dunărea a atins punctul maxim în Budapesta. Nivelul apei a trecut de 8 metri. Când ajunge viitura în România