Antena Meniu Search
x

Special! Misterul sfinților negri din biserica din Ipotești

Un singur elogiu post-mortem adus poetului Mihai Eminescu se face cu adevărat remarcat. Biserica din Ipoteşti, ridicată la iniţiativa lui Nicolae Iorga pentru comemorarea lui Emiescu. Acolo, sfinţii au aureole negre

Vezi și

Un singur elogiu post-mortem adus poetului se face cu adevărat remarcat. Biserica din Ipoteşti, ridicată la iniţiativa lui Nicolae Iorga pentru comemorarea lui Emiescu. Acolo, sfinţii au aureole negre

Un lucru unic nu doar în România, ci în întreaga lume ortodoxă. 

În Ipoteşti, comuna copilăriei lui Mihai Eminescu, doliul se ţine şi după la mai bine de un secol de la moartea poetului. Nu vă imaginaţi bătrâni şi tineri care, deopotrivă, poartă haine pestriţe. Doliul aici este marcat altfel. Iar pentru asta, trebuie să păşeşti dincolo de uşile bisericii din localitate.

Lăcaşul de cult din Ipoteşti este singurul din lume în care sfinţii sunt pictaţi cu aureole negre. Şi nu este vorba de o întâmplare.

Originea acestei picturi rămâne însă o pură interpretare. Nici pictorul, nici cei care au participat la ridicarea bisericii nu au confirmat acest lucru. Iar cum mare parte din pictură este degradată, e greu de spus dacă asta a fost culoarea iniţială sau pur şi simplu timpul a decolorat aureolele.

Dacă pictura poate fi supusă intepretărilor, amplasarea bisericii nu este deloc întâmplătoare. În aceeaşi curte mai există un alt lăcaş de cult. Unul mai mic, dar cu o puternică încărcătură istorică şi spirituală.

Pe lângă casa memorială de la Ipoteşţi, cele două biserici unice în România reprezintă una dintre principalele atracţii pentru turişti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Special! Misterul sfinților negri din biserica din Ipotești