Antena Meniu Search
x

Spitalul pentru coronavirus din Iași este gata doar pe hârtie

Mult aşteptatul spital mobil pentru COVID-19 din Iaşi, este gata doar pe hârtie. Unitatea medicală care va trata exclusiv pacienți infectaţi cu noul coronavirus din toată Moldova ar fi trebuit să fie gata la finalul săptămânii trecute, lucru care nu s-a întâmplat.

de Redactia Observator

la 13.05.2020, 16:56

Vezi și
  • Modulele ar urma să plece din Turcia săptămâna aceasta.
  • Spitalul ar urma să fie dat în folosință la sfârşitul lunii mai. 

Cei care se ocupă de proiect promit acum că până la sfârşitul lunii unitatea mobilă va fi construită.

Maricel Popa- președinte CJ Iași: S-a finalizat procedura de achizitie a spitalului modular, sper ca cei desemnati castigatori de comisia formata la nivelul Euronest sa respecte termenele contractuale si in mai putin de o luna această unitate medicală să poată primi pacienţi. Termenul de livrare al spitalului este de 20 de zile.

Este declarația făcută în urma cu mai bine de trei săptămâni de către președintele Consiliului județean Iași care umplea de speranță medicii, dar mai ales pacienții infectaţi cu noul virus.

Acum însă nici modulele nu au venit și nici amplasamentul nu este gata. Explicația?

Alina Popa, Euronest: Pe 29 am emis ordinul de începere a executării contractului, astfel încât cele 20 de zile se împlinesc pe data 19 mai pentru livrare, ulterior livrării, furnizorul are la dispoziție maximum 7 zile pentru instalare și punere în funcțiune. A fost o eroare de comunicare probabil trebuia să ieșim sa comunicam de la început aceste termene.

Modulele ar urma să plece din Turcia spre România săptămâna aceasta. Aşa că în loc să vedem muncitorii cum prinde formă spitalul, vedem doar cum se pregătește terenul.

Spitalul ar urma să fie dat în folosință în modul cel mai optimist la sfârşitul lunii mai.  Spitalul va avea aproximativ 250 de locuri. Dintre acestea în jur de 100 vor fi pentru pacienți care au nevoie de terapie intensivă. va avea și săli de operație, dar și o bancă de sânge și inclusiv un laborator de analize. Va deservi întreaga zonă a Moldovei şi nu doar Iașul.

Și medicii îl așteaptă și spun că le va fi de un real folos. Deși aici vor fi tratați exclusiv pacienți infectaţi cu coronavirus, investiția va duce la o eliberare a spitalelor suport, care vor putea să se ocupe și de alți pacienți.

Dr. Carmen Dorobăț, manager spitalul de boli infecțioase: Nu trebuie sa uităm de infecțiile cronice care sunt dispensarizate de medicii de aici în spital, mă refer aici la infecția cu HIV, cu virusul hepatic b, c, boala Lyme.

Spitalul a costat 13,4 milioane de euro. Banii au fost dați din bugetul consiliilor județene din Iași și Neamț.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri sociale » Spitalul pentru coronavirus din Iași este gata doar pe hârtie