Antena Meniu Search
x

Video Ţările din întreaga lume încep să simtă scumpirile provocate de pandemia de coronavirus: "Preţurile vor continua să crească cu între 8 şi 15%"

De scumpiri nu scăpăm, iar dacă vă gândiţi că la alţii e mai bine, vă înşelaţi. Preţurile alimentelor au crescut în toată lumea, chiar mai mult decât la noi. Analiştii avertizează însă că abia în lunile următoare vom deconta nota de plată a pandemiei.

de Redactia Observator

la 04.06.2021, 20:58

Vezi și
  • România ar urma să ajungă la o inflaţie de 4% în acest an.

Nicio ţară nu a fost ocolită de scumpirea alimentelor în ultima lună. Este concluzia la care au ajuns experţii ONU, după ce au studiat preţurile din magazinele din toată lumea. Uleiul costă mai mult cu circa opt procente, zahărul, cu aproape 7%, iar carnea, cu mai bine de două procente. Totul, din aprilie până în mai. Cu ochii la tarabele noastre, străinii îşi fac calculele şi ies în câştig: "Clar, România este mai ieftină decât Italia".  

Cu toate acestea, cumpărătorii români au început şi ei să simtă presiunea costurilor încă din martie: "Sigur s-au scumpit. Foarte mult. Carnea, în primul rând. Şi derivatele din carne s-au scumpit. Se observă. Dar ce să-i faci? Noi nu putem să-i facem nimic". 

De la un salariu la altul, românii au plătit cu 1,13% mai mult pentru ulei, în timp ce carnea şi mezelurile s-au scumpit cu aproape un procent. Adunate, însă, lună de lună, toate aceste creşteri înseamnă cheltuieli cu 3% mai mari pentru coşul de cumpărături faţă de anul trecut. Iar veştile nu sunt deloc bune în continuare.

Adrian Negrescu, economist: Preţurile vor continua să crească cu între 8 şi 15%, dar va fi o creştere temperată. Pentru că, în România, puterea de cumpărare este redusă şi a scăzut în pandemie. Preţurile sunt ca un elastic, dacă tragi prea mult de el, la un moment dat se rupe, oamenii nu-ţi mai consumă.

Pe acelaşi subiect

România ar urma să ajungă la o inflaţie de 4% în acest an

După o primăvară ploioasă, sunt speranţe că ne vom bucura de o recoltă bogată, care ar putea să mai scadă preţurile alimentelor.

Dragoş Frumosu, preşedinte SINDALIMENTA: Eu cred că în condiţiile în care recolta este bună şi preţul la grâu, porumb este bun, floarea soarelui, desigur. Atunci, preţurile se vor aşeza din nou. Cu mici probleme. Luăm în calcul scăderea cursului valutar, luăm în calcul puterea de cumpărare a românilor.

Pentru acest an, cei de la Banca Naţională a României se aşteaptă la o inflaţie medie de 4%. Pe care o vom resimţi nu doar la casă în magazine, ci şi când plătim facturile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Ţările din întreaga lume încep să simtă scumpirile provocate de pandemia de coronavirus: "Preţurile vor continua să crească cu între 8 şi 15%"