Video

Tinerii pregătiţi să recupereze în Vama Veche 1 Mai pierdut anul trecut

De Andreea Filip.
Publicat: 30.04.2021, 21:43.
Actualizat: 30.04.2021, 21:43

Toate drumurile duc spre mare, iar cea mai frumoasă mare... este, zilele acestea, la Vama Veche. Staţiunea care nu doarme niciodată e plină deja cu turişti. Şi chiar dacă apa nu a avut mai mult de 10 grade, s-au găsit destui să o încerce. Alţii au cântat la chitară şi s-au bucurat de fiecare clipă petrecută pe nisip.

Prima zi a minivacanţei a început de dimineaţă pe plaja din Vama Veche şi continuă şi la această oră. Tinerii şi-au petrecut ziua pe nisip, au cântat şi şi-au făcut fotografii cât pentru tot anul, cu atât mai mult cu cât au de recuperat un 1 Mai ratat de anul trecut.

În această seară, aici în vamă, magazinele se închid la ora 21, iar terasele la ora 22, moment în care şi turiştii trebuie să se îndrepte catre pensiuni şi hoteluri pentru a nu risca amenzi.

Chiar dacă nu au voie să stea pe plaja până la răsărit, nu vor pierde cel mai frumos moment din Vama Veche pentru că pot veni pe plajă când soarele iese din mare.

Citește și:

Plaja din Vama Veche a prins viaţă puţin după prânz, când şi soarele şi-a făcut curaj şi a ieşit dintre nori. Dar şi-a păstrat dinţii. Pentru tinerii veniţi în Vama Veche frigul n-a contat oricum. S-au bucurat de plajă, de apă şi de prieteni.

- De unde eşti?
- Din Franţa.
- De ce aici în Vama Veche?
- Pentru că e celebră. Pentru că am prieteni români şi venim împreună.

- Şi tu?
- Eu sunt român, de fapt... Sunt român. Nu, că vreau să mă înţeleagă şi ei.
- Hai, zi-mi în româneşte.
- Zi-mi cum a fost apa. Rece? Caldă?
- Apa e rece. Apa e foarte rece. Când ieşi din ea e super cald.

- Eu sunt obişnuită cu apa rece. Sunt din nordul Franţei şi acolo apa mării e mereu rece.

Am întâlnit pe plajă tineri de prin toată ţara. Mulţi din București, destui din Cluj, câţiva de la Suceava. Unii au văzut marea abia azi pentru prima oară în viaţă.

- Eu nu am fost la mare niciodată până acum. Este prima oară când văd marea.
- I-a spune cum o vezi?
- E frumos, singura treaba e ca e un pic cam rece.

Staţiunea care nu doarme niciodată

Raluca si Radu sunt fraţi. Ea are 15 ani şi e expertă în a... turna un gram din spiritul vămii în fiecare bijuterie pe care o face.

Raluca: "Fac inele, cerceri, blonţuri de gât. Asta e făcut manual de mine şi de tata în atelier.
M-am apucat de chestia asta prin februarie, că m-am gândit că ar fi bine un venit nou pentru o vară întreagă".

Radu se pregăteşte deja pentru majoratul pe care şi-l va sărbători în august. Azi a dat tonul cântărilor pe plajă.

Radu: "Mă simt foarte bine în ideea de spirit de Vamă. Am aşteptat toată iarna special momentul ăsta, număram toate zilele până să se facă 1 Mai. Şi înseamnă foarte multă libertate".

Elena a venit la mare să îşi vândă bijuteriile. Stă cât îi ajung banii pe care îi va primi pentru migala ei. Vama nu mai e chiar cum o ştiaţi. Terasele şi beach barurile stau cu muzica în surdină, dar vibraţia vămii se simte la fel de bine şi din boxa adusă de acasă.

Partea frumoasă a pandemiei

Elena: "Pandemia sincer mie mi-a prins foarte bine, că am avut timpul necesar în care să fac accesorii".

Dacă anul trecut, de 1 Mai, era pustie, în aceste zile, 10 mii de turişti sunt aşteptaţi aici.

Rodica Popescu, hotelier: "Mai sunt câteva camere libere, suntem undeva la 60-63% grad de ocupare la momentul acesta. Sper să ocupăm până la 70%, aşa cum avem voie".

Nici nu contează unde stau, oricum nu doarme nimeni în Vama Veche. Mulţi vor aştepta să vadă răsăritul. Iar unii dintre ei vor merge mâine seară să ia lumină de la mica biserică din sat.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.