Antena Meniu Search
x

Lansarea misiunii Artemis 1, amânată pentru luna noiembrie din cauza uraganului Ian

Prima misiune din programul Artemis ar urma să fie lansată la jumătatea lunii noiembrie, asta după mai multe amânări din cauza unor probleme tehnice și a fenomenelor meteo. Ultima lansare care nu a mai avut loc a fost programată pe 27 septembrie, dar din cauza rafalelor uraganului Ian a fost decisă o nouă reprogramare, notează Space.com.

de Adrian Popovici

la 01.10.2022, 16:37

Artemis I
Lansarea misiunii Artemis 1, amânată pentru luna noiembrie din cauza uraganului Ian - Profimedia

Ian a lovit Centrul Spațial Kennedy joi, septembrie 29,  dar oficialii NASA au transmis că clădirile par să fi rezistat bine la rafalele de vânt. Au fost raportare mici intruziune în apă în câteva zone, iar Artemis 1 - o rachetă Space Launch System (SLS) la care se adaugă cu capsula Orion - nu a fost afectată.

Chiar dacă uraganul nu a pus în pericol integritatea rachetei, capsulei sau a infrastructurii necesare pentru lansare, acesta a forțat agenția să reprogrameze lansarea. În acest moment, specialiștii agenției spațiale au luat în calcul intervalul 12-27 noiembrie pentru o nouă încercare.

"Concentrarea eforturilor asupra perioadei de lansare din noiembrie permite angajaților de la Kennedy să răspundă nevoilor familiilor și locuințelor lor după furtună și echipelor să identifice controalele suplimentare necesare înainte de a reveni la rampa de lansare", au scris oficialii NASA în actualizarea de vineri.

Artemis 1 este prima misiune a programului Artemis al NASA, care își propune să stabilească o prezență umană permanentă pe și în jurul Lunii până la sfârșitul deceniului.

Dacă totul merge conform planului, Artemis 1 va trimite capsula Orion într-o călătorie lungă pe orbita lunară și înapoi. Artemis 2 va purta astronauți în jurul satelitului natural al Pământului în 2024, iar Artemis 3 va trimite un echipaj în apropierea polului sud lunar în 2025 sau 2026.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiinta » Lansarea misiunii Artemis 1, amânată pentru luna noiembrie din cauza uraganului Ian