Antena Meniu Search
x

Premiul Nobel pentru Chimie 2021. Benjamin List și David MacMillan, premiați pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021 a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice, o unealtă ingenioasă pentru construirea moleculelor.

de Redactia Observator

la 06.10.2021, 14:11

Premiul Nobel pentru Chimie 2021. Benjamin List și David MacMillan, premiați pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice
Premiul Nobel pentru Chimie 2021. Benjamin List și David MacMillan, premiați pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice - Profimedia Images

Benjamin List, născut în 1968, la Frankfurt, este afiliat Max-Planck-Institut für Kohlenforschung (Germania), iar David W.C. MacMillan, născut în 1968 în Marea Britanie, Universităţii Princeton (SUA).

Crearea moleculelor este o artă dificilă, a transmis Academia Suedeză de Ştiinţe. Benjamin List şi David MacMillan sunt laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie pe 2021 pentru că au dezvoltat o nouă unealtă precisă pentru construirea moleculară - organo-cataliza. „Aceasta a avut un impact important în cercetarea farmaceutică şi a contribuit la o chimie mai verde”, se arată în comunicatul emis de Academie.

Anul trecut, Emmanuelle Charpentier (Franţa) şi Jennifer A. Doudna (SUA) au fost laureatele premiului Nobel pentru Chimie, pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului”.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Aceasta este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Pe acelaşi subiect

Laureatul premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat vineri

Între anii 1901 şi 2020 au fost acordate 112 premii Nobel pentru Chimie. Şapte femei au fost laureate până anul acesta. Un singur om de ştiinţă, Frederick Sanger, a primit Nobelul pentru Chimie de două ori, în 1958 şi în 1980.

Recompensată şi cu Nobelul pentru Chimie, după ce a fost laureată a premiului Nobel pentru Fizică, Marie Curie a devenit prima persoană din lume care a primit două distincţii Nobel.

Cel mai tânăr laureat a avut vârsta de 35 de ani – Frédéric Joliot – care a primit distincţia în 1935, iar cel mai în vârstă, 97 de ani – John B. Goodenough – laureat în 2019.

Sezonul Nobel 2021 va continua joi, cu premiul pentru Literatură. Laureatul premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat vineri, iar cel al Premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 11 octombrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiinta » Premiul Nobel pentru Chimie 2021. Benjamin List și David MacMillan, premiați pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice