Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Roverul chinezesc Zhurong a trimis primele imagini captate pe Marte - VIDEO

China a publicat primele imagini captate de roverul său marţian, Zhurong, care a asolizat la finalul săptămânii trecute pe suprafaţa Planetei Roşii.

de Cornel Preda

la 19.05.2021 , 17:10

Robotul cu şase roţi, parte componentă a misiunii chineze fără echipaj uman Tianwen-1, a asolizat vineri seara pe vastele câmpii marţiene Utopia Planitia. Roverul a rămas pe platforma de aterizare, însă, dacă totul decurge conform planurilor, în acest weekend ar putea intra în acţiune.

Roverul Zhurong (zeul focului, în mitologia chineză) va studia timp de şapte-opt zile suprafaţa lui Marte şi atmosfera acesteia şi va căuta urme de viaţă din trecutul planetei, informează agenţia de presă Xinhua, care citează Administraţia Spaţială Naţională din China. 

Una dintre fotografii prezintă separarea sondei şi roverului. O altă imagine a fost surprinsă de acesta din urmă după asolizare, potrivit surselor citate. 

Vezi și

Misiunea de explorare e roverului, alimentat cu baterii solare, va dura 90 de zile.

China a lansat la sfârşitul lunii iulie 2020 misiunea Tianwen-1, care s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte în februarie, după o călătorie de aproape 7 luni. Aceasta include trei elemente: o sondă orbitală (care va rămâne pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi roverul autonom care va culege şi va analiza mostre din solul marţian.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiinţă » Roverul chinezesc Zhurong a trimis primele imagini captate pe Marte - VIDEO