Antena Meniu Search
x

Dovezi că există apă îngheţată pe Lună, prezentate de cercetătorii americani

Un grup de cercetători americani susţine că există apă îngheţată pe Lună. Dovezile au fost găsite, cu ajutorul unei sonde, în adâncurile unor cratere aflate în apropierea regiunilor polare ale planetei.

Luna în faza maximă a unei eclipse totale
Luna surprinsă de la Sochi, Rusia, cu ocazia eclipsei care a avut loc pe 30 iulie 2018 - Sputnik via Hepta

Un grup de cercetători americani susţine că există apă îngheţată pe Lună. Dovezile au fost găsite, cu ajutorul unei sonde, în adâncurile unor cratere aflate în apropierea regiunilor polare ale planetei. Lichidul descoperit, spun specialiştii, ar putea fi o resursă pentru viitoarele misiuni în spaţiu. 

Potrivit NASA, depozitele de apă îngheţată sunt localizate la polii nord şi sud ai Lunii şi, foarte probabil, sunt foarte vechi. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul studiilor făcute de misiunea sondei Chandrayaan-1, lansată de India, şi care a explorat suprafaţa satelitului natural al Terrei în 2008 - 2009.

Conform studiului publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, depozitele de gheaţă de la Polul Sud al Lunii sunt concentrate în mare parte în cratere. La Polul Nord, gheaţa e în cantităţi mai mari, dispersată pe zone extinse. 

Temperaturile pe suprafaţa Lunii pot creşte până la 100 de grade Celsius în timpul zilei, condiţii care nu sunt tocmai propice pentru ca gheaţa să reziste. Însă, pentru că axa satelitului natural este înclinată cu aproximativ 1,54 grade, sunt locuri în zona polilor unde lumina zilei nu ajunge niciodată.

Oamenii de ştiinţă estimează astfel că temperaturile în craterele care sunt în permanentă umbră nu creşte peste minus 157 de grade Celsius, spune BBC. Astfel, e un loc optim pentru ca depozitele de apă îngheţată să reziste o perioadă foarte îndelungată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Tehnologie » Dovezi că există apă îngheţată pe Lună, prezentate de cercetătorii americani