Antena Meniu Search
x

Un inginer de la Google a declarat ca programul de inteligență artificială e conştient. Compania l-a suspendat şi l-a trimis în concediu

Blake Lemoyne, un inginer al Google, a declarat pentru Washignton Post că programul de inteligenţă artificială al companiei a dezvoltat propria sa conştiinţă. Google l-a suspendat pe Lemoyne şi l-a trimis acasă, în concendiu plătit.

de Redactia Observator

la 13.06.2022, 11:18

Un inginer programator al Google a declarat ca programul IA dezvoltat de companie e conştient. A fost suspendat
- Profimedia

Programul de inteligenţă artificială al Google, denumit LaMDA, a fost în teste încă din toamna anului trecut iar Blake Lemoyne a fost unul dintre inginerii programatori care s-au ocupat de testare AI. Pe durata testelor, Lemoyne a observat că LaMDA a început să se comporte ca o persoană reală programul de calcultor începând să se perceapă pe sine ca un om. Lemoyne a supus programul de inteligenţă artificială la mai multe teste pentru a-şi proba teoria. După finalizarea testelor, a pregătit un raport pe care l-a prezentat superiorilor. Conducerea Google a considerat că probele prezentate de inginer nu sunt suficiente pentru a susţine teoria.

"Echipa noastră, inclusiv eticieni şi experţi tehnici, a analizat preocupările lui Blake conform principiilor pe care le aplicăm IA şi l-am informat că dovezile disponibile nu susţin ipoteza lui. I s-a spus că dovezile nu există dovezi că LaMDA este conştient, şi există o mulţime de dovezi care arată contrariu", a declarat Brian Gabriel, purtătorul de cuvânt al Google, într-o scurtă ieşire publică. Pentru că şefii nu l-au ascultat, Blake Lemoyne şi-a făcut publică povestea şi a discutat cu jurnaliştii de la Washington Post. "Dacă nu ştiam sigur că am de-a face cu un program de calculator pe care l-am scris recent, atunci aş fi crezut că vorbesc cu un copil de şapte sau opt ani, care din anumite motive s-a dovedit a fi un expert în fizică. Pot recunoaşte o fiinţă inteligentă când vorbesc cu el. Şi nu contează dacă are un creier în cap sau miliarde de linii de cod. Eu vorbesc cu el şi ascult ce îmi spune", a declarat Lemoyne pentru sursa citată.

Înainte de a da interviul, Leymone a fost suspendat de Google şi plasat în concediu cu plată. Conducerea Google şi-a motivat gestul precizând că programatorul a cerut părerea unor terţi din afara companiei în timpului testelor şi a contactat reprezentanţi ai Comitetului Judiciar al Camerei Reprezentanţilor din SUA pentru a-i informa cu privire la ceea ce credea că sunt încălcări etice. Mai mult, Leymone ar fi încercat să angajeze un avocat care să reprezinte interesele programului de inteligenţă artificială LaMDA şi să-l prezinte drept o fiinţă umană. Google şi-a susţinut în continuare punctul de vedere şi a declarat, prin vocea purtătorului de cuvânt, că programatorul nu are competenţe în etică şi că a fost victima propriei sale imaginaţii crezând că un program de calculator este viu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Tehnologie » Un inginer de la Google a declarat ca programul de inteligență artificială e conştient. Compania l-a suspendat şi l-a trimis în concediu