Antena Meniu Search
x

Video Noile radare meteo de ultimă generaţie dezvăluie cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşte. Unde va fi cel mai cald

România are de astăzi o nouă reţea de radare meteorologice de ultimă generaţie. Şapte astfel de echipamente performante au fost montate în mai multe oraşe din ţara. Cu ajutorul lor, specialiştii pot obţine date mai clare cu privire la fenomenele meteo extreme şi pot astfel să salveze vieţi. Un singur radar a costat aproape patru milioane de euro. Dar vine cu date bune pentru noi toţi: vremea de 1 mai şi de Paşte se anunţă extrem de caldă. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 29.04.2024, 19:44

Vezi și

Fenomenele extreme, precum tornadele, furtunile violente sau inundaţiile pot fi anunţate acum din timp de meteorologi. Cele 7 radare performante montate în 7 oraşe din ţară adună în continuu astfel de informaţii care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. 

Un singur radar a costat 25 de milioane de lei şi acoperă o rază de 250 km

Unul dintre ele are 43 de metri înălţime şi este montat în Bucureşti. A costat 25 de milioane de lei şi funcţionează deja. 

Andreea Milea, reporter Observator: Dacă vechiul radar se actualiza o dată la 6 minute, noua tehnologie oferă informaţii cu un minut mai rapid şi poate să anunţe fenomene meteo extreme cu zeci de minute înainte să se întâmple. 

Pe acelaşi subiect

Sau chiar cu câteva zile înainte, spun specialiştii.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: Vorbim aici pe lângă inundaţiile rapide şi de tornade, de exemplu. Un sistem bun de radare poate atenţiona posibilitatea de a avea condiţii pentru formarea unei tornade şi cam pe unde ar putea să aibă traiectoria tornada respectivă, iar lucru acesta este esenţial în a salva vieţi omeneşti. 

Fiecare radar acoperă o rază de 250 de kilometri. Pentru a putea folosi tehnologia extrem de avansată, meteorologii au fost deja instruiţi. 

Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşte

Elena Mateescu, directorul ANM: Este inclusă si pregătirea resursei umane pentru că este foarte important, avem tehnologie de ultimă generaţie, dar trebuie să investim si in oameni să stim să folosim aceste produse. A fost un rând de pregătire.

Echipamentele au o garanţie de 3 ani şi au costat 50 de milioane de euro, bani europeni. 

Lunile mai şi iunie sunt cele mai furtunoase din an. Meteorologii au analizat deja cum va fi vremea în vacanţa care urmează. De 1 mai, vor fi temperaturi cuprinse între 17 şi 25 de grade Celsius. Temperaturile nu vor varia foarte mult nici în weekendul Paştelui. În noaptea de Înviere vor fi temperaturi de până la 13 grade Celsius în aproape toată ţara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Vremea » Noile radare meteo de ultimă generaţie dezvăluie cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşte. Unde va fi cel mai cald