Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul unde istoria revine la viaţă. Arhitectura, poveştile şi tradiţiile se îmbină perfect pentru a atrage turişti: "E ceva unicat"

11 cule din Oltenia sunt restaurate cu bani europeni şi promovate la nivel naţional pentru a atrage turişti. Fortăreţele, care odinioară apărau boierii, îşi deschid porţile pentru oaspeţii curioşi să descopere povestea din spatele pereţilor groşi de piatră. Pe ruta culelor, acum pot fi vizitate doar patru. Intrăm şi noi acum într-una dintre ele, Casa Cartianu, o piesă valoroasă din Patrimoniul Cultural al ţării. 

de Diana Speretoiu

la 16.05.2024 , 22:09

Casa Cartianu, din Turcineşti Gorj, este una din cele patru cule ce pot fi vizitate. Doamna Maria ne e ghid nouă şi tuturor turiştilor care îi trec pragul.

Maria Cartianu, ghid: Casa e construită în jur de 1760 ca şi culă. Până la nivelul zidurilor, cu metereze şi scări interioare. După 1821, s-au anexat sălile de jur împrejur şi a căpătat forma pe care o vedeţi astăzi. La origine, a fost un negustor grec, Hartianus, care făcea negoţ cu Ardealul şi tot trecând în sus şi în jos, i-a plăcut zona şi a hotărât să se stabilească. Pentru că era cunoscător de carte, locuitorii i-au schimbat numele în Cartianu.

Locul unde istoria revine la viaţă

Vezi și

Soţul ei a copilărit în această casă. De aici şi emoţia cu care vorbeşte despre fiecare obiect din culă.

Pe acelaşi subiect

Maria Cartianu, ghid: Socrii mei, la nuntă, în octombrie 1946. Şi îmi place să spun că hainele le am aici. Dincolo pe manechin, e haina soacrei mele, lucru cu care ne mândrim pentru că se apropie de suta de ani.

Locul e încărcat de istorie. Familia Cartienilor şi-a pus la dispoziţie casa pentru întâlnirile secrete organizate de Tudor Vladimirescu şi pandurii săi. Regele Carol al II-lea a poposit aici. 

Maria Cartianu, ghidNicolae Cartianu, prieten foarte bun cu Gheorghe Tătărescu, primul ministru, şi cu Barbu Ştefănescu Delavrancea care veneau de foarte multe ori aici şi cu cei de la conducere de la Târgu Jiu. Masa era pusă, petrecerea putea începe. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Casa Cartianu e o capodoperă arhitecturală. E şi motivul pentru care, la un moment dat, s-a dorit strămutarea acesteia în Bucureşti, la Muzeul Satului, dar experţii au ajuns la concluzia că aceasta nu poate fi mutată.

 Arhitectura, poveştile şi tradiţiile se îmbină perfect 

Într-o cameră de la etaj, oaspeţii învaţă să ţeasă la un război vechi de un secol ori. Tot aici pot descoperi costume populare specifice zonei.

Maria Cartianu, ghidA cules ii din toate zonele Gorjului şi a pus mâneca şi jumătate de piept pe pânză şi uitaţi ce a ieşit. Asta e din Cîlnic sau de la Fărcăşeşti, cu mărgele sau cu paiete.

Ştefan e pictor din Chişinău si e fascinat de frumuseţea caselor tradiţionale.

Ştefan, turist: Arhitectura din timpul acela nu se compară. E ceva unicat. Am văzut cetăţi, cu ziduri frumoase, fortăreţe, dar culele au ceva foarte deosebit.

Turistă, soţia pictorului: Ne place foarte mult arhitectura în general şi toate aceste locuri istorice.

Deocamdata nu sunt multi turisti care calca pragul culellor. Dar autorităţile vor sa introduca aceste case boieresti pe lista obiectivelor turistive. Prin intermediul aplicaţiei România Atractivă, lansată de Ministerul Investiţiilor romanii pot descoperi povestea celor 11 case boiereşti fortificate din Mehedinţi, Dolj sau Olt incluse în ruta culelor.

Alături de ruta culelor, în proiectul România Atractivă mai sunt cuprinse ruta castelelor, a curiilor din Transilvania, traseul gastronomiei tradiţionale româneşti, ruta bisericilor fortificate şi a bisericilor din lemn ori a satelor cu arhitectură tradiţională. Platforma de promovare a fost lansată recent, iar investiţia e de peste 36 de milioane de lei, fonduri europene.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Travel » Locul unde istoria revine la viaţă. Arhitectura, poveştile şi tradiţiile se îmbină perfect pentru a atrage turişti: "E ceva unicat"