Antena Meniu Search
x

Video "În 10 minute s-a pierdut recolta pe tot anul". Dezastru în localităţile lovite de grindină

Ploile au trecut, pagubele au rămas! Grindina a pus la pământ culturi întregi de cartofi, pepeni şi căpşuni. Agricultorii se uită descumpăniţi la investiţiile de mii de lei s-au dus pe apa sâmbetei. Cum nu aveau culturile asigurate, speră acum la un ajutor din partea statului. 

de Redactia Observator

la 10.05.2024, 19:19

Vezi și

În Dolj, ploaia cu gheaţă a distrus cât vezi cu ochii câmpuri de legume. De sus, amploarea dezastrului se vede si mai bine. Cartofii şi pepenii au fost scoși cu totul din pământ de șuvoaie, iar frunzele plantelor au fost găurite de grindină.

Dină Arcadie, agricultor: Le-am cumpărat din Grecia, le-am pus la folie şi aici a venit tsunami. Într-o oră a rămas doar ce vedeţi aici pe loc. Am 57 de ani, aşa ceva nu am văzut de când mă ştiu. Nu mai spun lubeniţele, sute de milioane. Folie, picurare, altă folie, tratamente, azoturi. Acum lucrăm să facem şi noi pentru calamitate. Sper că oamenii vor înţelege.

Alt teren, alți oameni care evaluează pagubele.

Pîrvu Ionuţ Octavian, agricultor: În două săptămâni, dacă nu se întâmpla acest fenomen, ajungeam să îi recoltăm. Astfel, îi pierdem pe toţi. Cred că o să îi consume animalele, la porci. Ia uitaţi, sunt scoşi în totalitate. Pagubă totală. Nu se mai poate recupera nimic.

Pe acelaşi subiect

Tudor Cătălin, agricultor: 90-95%, este o bucată mică pe unde nu a atins piatra atat de rău. Dar uitaţi, ce să îi mai fac.

Un sezon compromis pentru căpșună

Cei care au plantat căpşuni au pierdut totul înainte de recoltare.

Dinu Sebastian, agricultor: Căpşuna, sezonul 2024 este total compromis. În jumătate de oră a plouat undeva la 40 de l/mp, grindină undeva la 10 minute, dar în 10 minute s-a pierdut recolta pe tot anul. Căpşuna este praf, nu mai avem ce face cu ea.

Oamenii speră acum la un ajutor din partea statului. Au depus cereri la primărie.

Romulus Agapie, director DAJ Dolj: Urmează să se facă acea constatare la gradul de afectare a culturilor mai ales că dumnealor spuneau că fermierii nu avut acele asigurări şi nu ştiu cum pot suporta această pagubă.

O soluţie ar fi sistemele anti-grindină

Pentru a evita astfel de dezastre în agricutură, o soluţie ar fi sistemele anti-grindină, cred specialiștii. Avem 99 în ţară. Unghiul de tragere e comunicat prin telefon, iar comanda se dă de la centru. Odată ajunse în nori, rachetele se autodistrug şi eliberează iodura de argint care descompune gheaţa.

Dar nu toți fermierii sunt încântați de acest sistem. Ba chiar mai mulţi fermieri din Vrancea au atacat un centru de tragere şi au distrus maşinile angajaţilor. Oamenii sunt convinși că rachetele au alungat norii de pe cer și au adus seceta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Vremea » "În 10 minute s-a pierdut recolta pe tot anul". Dezastru în localităţile lovite de grindină