Antena Meniu Search
x

Video România a fost măturată de furtuni de la est la vest. În Argeş, viitura a fost atât de puternică încât a smuls o bucată dintr-o pensiune

România se luptă cu furtuni şi inundaţii devastatoare, care mătură ţara de la est la vest. Natura şi-a arătat forţa în 16 judeţe şi nu dă încă înapoi. În staţiunile de munte, turiştii au fost evacuaţi din calea apelor. Puhoiele au luat pe sus pensiuni şi maşini şi au rupt drumuri în două. În Braşov, un autobuz a rămas blocat în mijlocul unui "lac" apărut din senin pe şosea. Pompierii duc misiuni contacronometru pentru a salva oameni.

de Cătălina Pătru

la 20.07.2021, 20:56

Vezi și

Viiturile au măturat versanţii şi s-au revărsat la poalele munţilor. În staţiunea Voina, din Argeş, mai multe familii cu copii care erau în vacanţă cu rulota şi cortul, au fost salvate din mijlocul puhoaielor. Apa a venit cu o asemenea forţă încât a smuls o bucată dintr-o pensiune, aflată în apropiere. Inundaţiile au adus dezastru în staţiunile de munte. În Ocoliş, judeţul Alba, viiturile au lovit de două ori în câteva zile. Peisajul cândva pitoresc, arată acum dezolant. Case dărâmate, maşini îngropate şi drumuri rupte de apă.

Pare ireal, dar să ştiţi că asta a lăsat în urmă viitura. Această maşină, spre exemplu, a fost adusă de ape de undeva de la casele acelea. Sunt la câteva sute de metri distanţă. La fel s-a întâmplat şi cu această furgonetă frigorifică sau cu acest generator greu de mii de kilograme care a fost purtat practic de apă, ca un vaporaş de hârtie. Aici era curtea unei pensiuni, dar la cum arată, e greu de crezut că turiştii vor putea veni prea curând pe aici.

"Pensiunea noastră... ieri n-a luat gardul şi nimic, dar astăzi o dărâmat tot. E plin de apă acolo. Totul e distrus!", spune proprietara unei pensiuni. În Buşteni, localnicii şi turiştii s-au trezit la trei dimineaţa cu apa până la geamul pensiunilor. Şi aici maşinile au fost luate pe sus şi mutate zeci de metri. Oamenii au fugit cu ce-au avut pe ei, ori s-au urcat în poduri şi au aşteptat să treacă apa.

Drumul Naţional 1 a fost blocat. Timp de trei ore, traficul a fost deviat. Între Buşteni şi Sinaia, trenurile au mers pe un singur fir din cauza aluviunilor care au acoperit calea ferată. În Sinaia, pârâul Izvorul Dorului a ieşit din matcă şi a rupt malurile. În Sinaia forţa apei a fost atât de mare încât acest autoturism a fost purtat de torenţi mai bine de o sută de metri. A ajuns pe Izvorul Dorului până aproape de confluenţa cu râul Prahova. În Plaiul Foii, turiştii au primit mesaje Ro-Alert să se pregătească de evacuare. Mulţi sunt campaţi chiar pe malul râului Bârsa care a crescut periculos şi a distrus două podeţe.

Şi în Zănoaga, Dâmboviţa, turiştii s-au trezit cu corturile înconjurate de apă. Doi turişti americani sunt prizonieri într-o cabană din Rucăr pentru că drumul e blocat. Mâine au avion spre casă, dar nu pot pleca. Autorităţile spun că nu pot interveni până nu se opreşte ploaia. În Braşov, un autobuz şi un tractor au rămas blocate între ape. Şoferii au fost scoşi de pompieri cu o barcă pneumatică.

Şi în staţiunea Durău din Neamţ s-a dus misiuni contracronemtru de salvare. Părinţi cu copii au rămas izolaţi pe munte după ce singurul drum din zonă s a blocat. În Cluj, furtuna puternică a băgat în sperieţi oamenii care erau la terase. Vremea rea nu bate în retragere deocamdată. Este cod portocaliu de ploi şi vijelii în 16 judeţe şi alertă de inundaţii pe multe rîuri din ţară. De mâine, furtunile se mută în est. Vremea se va linişti abia spre sfârşitul săptămânii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Vremea » România a fost măturată de furtuni de la est la vest. În Argeş, viitura a fost atât de puternică încât a smuls o bucată dintr-o pensiune