Antena Meniu Search
x

Video Culisele negocierilor pentru comasarea alegerilor. Ce speră PNL să obțină de la PSD

Ne mai despart doar 4 luni până la primele alegeri din acest an, cele pentru Parlamentul European. PSD si PNL negociază în culise o eventuală comasare a localelor fie cu prezidenţialele, fie cu europarlamentarele.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 25.01.2024, 21:49

Vezi și

PNL insistă pentru comasarea alegerilor în negocierile purtate în Coaliție. Liberalii au propus, inițial, ca românii să voteze în aceeași zi noul șef al statului, primarii și șefii de CJ. În acest caz, scrutinul ar avea loc în ultima duminică din luna septembrie.

Așadar: finală prezidențială ar fi programată în luna octombrie, iar noul preşedinte ar aștepta până pe 21 decembrie, atunci când Klaus Iohannis va preda puterea după 10 ani la Palatul Cotroceni. PSD a respins acest scenariu, iar surse politice spun că PNL ar fi venit cu altă variantă.

Mai nou, liberalii și-ar dori că alegerile pentru Parlamentul European, din luna iunie, să fie organizate în aceeași zi cu alegerile locale. În acest scenariu, primarii care vor fi aleși în iunie ar aștepta aproape 4 luni până ar prelua noile mandate. Sursele Observator spun că PSD ar fi dispus să negocieze această variantă, dar Coaliția nu a luat încă o decizie finală.

Oficial, liderii PNL spun că statul ar economisi 1 miliard lei prin comasarea alegerilor

Dar, dincolo de asta, miza este una politică. Liberalii au nevoie de implicarea primarilor pentru că ei sunt cei care mobilizează electoratul la urne, iar PNL are peste 1.200 edili. Aceştia ar aduce voturi și ar ajută partidul la alegerile prezidențiale sau la cele pentru PE.

În plus, comasarea ar fi o lovitură pentru partidele din Opoziție, dar și pentru candidații la prezidențiale care nu au în spate aleșii locali.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Culisele negocierilor pentru comasarea alegerilor. Ce speră PNL să obțină de la PSD