Surse Observator: Miza negocierilor PSD-PNL pentru comasarea alegerilor din 2024. Ce strategie au social liberalii
Vom avea sau nu alegeri comasate anul acesta? Liderii coaliţiei nu au ajuns deocamdată la nicio concluzie. Social-democraţii ar fi de acord cu acest scenariu cu o condiţie: un candidat unic la prezidenţiale care să vină din PSD, dar să fie susţinut de ambele partide. Scenariul comasării alegerilor ar economisi un miliard de lei din cele aproape 4 prevăzute pentru cele 4 rânduri de alegeri.
Liberalii au propus la negocierile din coaliţie o comasare a alegerilor locale cu primul tur de la alegerile prezidenţiale, potrivit surselor Observator, în speranţa că implicarea primarilor ar influenţa şi scorul candidatului liberal la prezidenţiale.
La negocierile din coaliţie, social democraţii au venit însă cu o contraofertă, potrivit unor surse politice. Liderii PSD ar fi de acord cu comasarea alegerilor locale cu primul tur de la scrutinul prezidenţial, însă cu o singură condiţie, aceea ca PNL şi PSD să sprijine un candidat unic, comun.
Ce strategie au PSD şi PNL
Sursele Observator spun că aici s-au blocat negocierile iar discuţiile au intrat în impas. În realitate, liderii PSD nu ar fi dispuşi să susţină un candidat unic din partea PNL şi în egală măsură nici liberalii nu vor să facă campanie electorală pentru un candidat PSD.
- Scenarii privind comasarea alegerilor. PNL vrea alegeri locale în același timp cu primul tur al prezidențialelor....
- Alegerile ar putea fi comasate anul viitor. De ce nu vor PSD şi PNL 5 rânduri de alegeri şi care sunt scenariile...
- PNL va propune comasarea alegerilor locale și parlamentare. Cum justifică liberalii decizia
De asemenea, s-a discutat şi o variantă de compromis, un candidat unic care să nu fie nici membru PSD, nici membru PNL. Adică să nu fie un membru de partid, ci un independent, susţinut atât de liberali, cât şi de social democraţi. Nici aici nu au ajuns la un consens în coaliţie.
Liberalii nu îşi doresc acest scenariu şi insistă pentru un candidat liberal la prezidenţiale, cel mai probabil Nicolae Ciucă. În plus, această variantă mai are o problemă. Nu se ştie care ar fi ulterior partidul care ar da premierul într-o viitoare coaliţie de guvernare.
Momentele decisive pentru toate aceste negocieri care marchează începutul de an vor fi alegerile europarlamentare de la începutul lunii iunie. Atunci, se va decide după scorul obţinut de ambele partide la europarlamentare dacă PSD şi PNL vor merge împreună cu liste comune la alegerile parlamentare şi dacă vor susţine sau nu un candidat unic la alegerile prezidenţiale.
Potrivit surselor Observator, strategia liderilor pesedişti ar fi să tragă de timp la negocieri şi să aştepte un scor slab al liberalilor la europarlamentare. Apoi ar negocia o eventuală alianţă de pe poziţii de forţă cu un PNL mai dispus la concesii.
În 2024 sunt patru scrutine
Anul acesta, în România au loc toate tipurile de alegeri politice posibile. În total sunt patru scrutine, primele sunt cele europarlamentare, apoi cele locale, generale (parlamentare) și prezidențiale, cel mai probabil în două tururi. Pentru moment se cunoaşte data exactă doar la alegerile pentru Parlamentul European, între 6-9 iunie 2024.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰