Cum şi unde votezi la alegerile parlamentare 2020. Reguli de pandemie pentru diaspora şi cei aflaţi în carantină

De Cornel Preda.
Publicat: 04.12.2020, 11:00.
Actualizat: 04.12.2020, 11:01

Românii votează la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul sau reședința. Există însă și excepții, iar în materialul următor puteți afla regulile pentru ziua votului, unde votezi, inclusiv în diaspora, și ce acte sunt necesare la vot.

O persoana primeste o stampila de vot in interiorul unei sectii de votare

O persoana primeste o stampila de vot in interiorul unei sectii de votare

Hepta

Alegerile parlamentare din 2020 sunt organizate în 6 decembrie. Excepție face votul din străinătate, care se desfășoară în două zile: 5 și 6 decembrie.

În țară sunt organizate 18.802 secții de votare, cărora li se adaugă 748 de secții din străinătate. Peste 40.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi prezenți la datorie în ziua votului.

În 6 decembrie, alegătorii care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara acestui sediu pot să îşi exercite dreptul de vot la alegerile parlamentare până cel mult la ora 23:59.

Ei vor primi bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.

Cu ce acte de identitate poti vota la alegerile parlamentare 2020 in Romania

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

a) cartea de identitate;
b) cartea electronică de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pașaportul diplomatic;
f) pașaportul diplomatic electronic;
g) pașaportul de serviciu;
h) pașaportul de serviciu electronic;
i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Cum se va vota în județele aflate în carantină

Biroul Electoral Central a anunţat un termen limită până la 5 decembrie 2020 pentru ca Direcţiile de sănătate publică să comunice lista persoanelor în cazul cărora s-a instituit izolarea sau carantina şi care au nevoie de urna specială.

Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii, cărora nu li s-au eliberat actele în cauză, pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Cu ce acte de identitate pot vota cei din diaspora

Ministerul Afacerilor Externe organizează un număr de 748 de secţii de votare în străinătate, la alegerile parlamentare, care îndeplinesc condiţiile sanitare pentru prevenirea infectării cu COVID-19, cu 331 în plus faţă de 2016.

Pot vota în străinătate la alegerile parlamentare cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate; au vârsta de cel puţin 18 ani și nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

Harta secțiilor de vot din diaspora

În străinătate se voteaza pe durata a două zile: sâmbăta, 5 decembrie 2020, între orele 07.00 – 21.00, și duminică, 6 decembrie 2020, între orele 07.00 – 21.00.

Vezi aici lista secțiilor de votare din străinătate.

MAE a pus la dispoziţia alegătorilor harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate care se regăseşte pe site-ul MAE.

Unde votezi. Cum poţi să afli la ce secţie de votare eşti arondat

Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie este de 18.191.396. Aceştia vor putea afla secţia de votare unde sunt arondaţi pe Registrulelectoral.ro.

Pentru a vedea acest lucru trebuie să introduceți următoarele date:

MAE a pus la dispoziţia alegătorilor harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate care se regăseşte pe site-ul MAE.

Ce nu ai voie să faci în secţia de votare

Biroul Electoral Central a adoptat o decizie prin care se interzice utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrarea sau preluarea de imagini.

„Sunt interzise comercializarea şi/sau consumul de alcool în zona de protecţie a secţiei de votare", mai prevede Decizia nr. 95/29.11.2020 privind unele măsuri pentru aplicarea prevederilor art. 3 alin. (3) şi art. 84 alin. (12) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Pot intra în cabina de vot împreună cu o altă persoană?

Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de acesta, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secției de votare.

Se poate vota in alta localitate la alegerile parlamentare din 2020?

În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa.

Altfel spus, un cetățean cu reședința și domiciliul în Mangalia, care se află la munte, la Brașov, nu poate vota decât la o secție din județul Constanța. Dacă se întoarce la timp în Mangalia, e obligat să voteze la secția de vot unde are reședința sau domiciliul.

Citește și:

Regulile din ziua votului în contextul pandemiei Covid

Autoritatea electorală permanentă a publicat pe Youtube un clip în care este explicată procedura de vot la alegerile parlamentare din 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, cu toate măsurile de protecție ce pot fi luate și modalitatea de exercitare a votului.

Instituţiilor prefectului li s-au distribuit, pentru asigurarea măsurilor de protecţie sanitară pe durata procesului de votare la alegerile parlamentare, peste 8.200.000 de măşti faciale de uz medical, peste 3.300.000 de mănuşi de unică utilizare şi 50.000 de litri de substanţe pentru dezinfecţia mâinilor.

Citește și
Politic • pe 16.12.2020 la 10:43
Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pentru ziua de luni, 21 decembrie
recomandari pe a1.ro
Îți amintești de fetița din filmele „Mrs. Doubtfire” și „Matilda”? Cum arată azi Mara Wilson
Alegeri parlamentare 2020 • pe 14.12.2020 la 18:13
Câţi senatori şi deputaţi va avea fiecare partid în viitorul Parlament. BEC a repartizat mandatele

Top știri

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia
1
Extern • pe 14.01 la 08:15

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia

O femeie din Rusia a renunţat la relaţia cu soţul, pentru a începe una nouă cu fiul vitreg. Cei doi urmează chiar să devină părinţi cât de curând. Fostul soţ condamnă comportamentul acesteia, spunând că nu o va putea ierta vreodată pentru ce a făcut. Ea a recunoscut că a recurs la mai multe operaţii estetice pentru a fi considerată mai atractivă.

PARTENERI
Delia, la un pas de moarte în timpul unei vacanțe! Artista abia și-a revenit din șoc: „A fost panică”
pe spynews.ro
"Să fiu goală este una dintre activitățile mele preferate!" Afirmaţie uluitoare a unei românce căsătorite cu un star plin de bani
pe antenasport.ro
Cine este bărbatul care a lovit cu maşina un cărucior în care se afla în bebeluş, pe o stradă din Bucureşti. Interlopul a fost reţinut
pe antenasport.ro
Gest scandalos! Fiica unui milionar şi-a jignit în ultimul hal propria mamă. Cuvinte greu de reprodus
pe antenasport.ro
Cum arată Jade, la 44 de ani
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
17:09 Traian Băsescu a fost vaccinat anti-Covid la Spitalul Militar "Carol Davila" 17:08 DJ-ul Vlad Odangiu, bătut în plină stradă la Râmnicu Vâlcea 16:49 O veveriță ”înarmată” cu un cuțit a pus pe fugă o tânără care s-a trezit cu ea lângă casă, în Canada 16:42 A pus o bere în congelator şi a uitat de ea. A avut o surpriză uriaşă când a deschis frigiderul 16:00 Etapa a doua de vaccinare: grad de ocupare de 100% în București, sute de mii de români s-au înscris pe liste 16:00 Înghețată contaminată cu coronavirus, descoperită de autoritățile din China 15:10 Elevi pierduți prin școala online. Expert în educaţie: Testul esenţial al acestor luni a fost cel de integritate 15:07 Iarna a deschis pârtiile din Poiană 15:01 "Şamanul QAnon", simbolul violenţelor de la Capitoliu, îi cere lui Donald Trump să îl grațieze 15:00 Video viral cu un polițist din Brașov care coboară din autospecială și șterge de zăpadă luneta mașinii din față
CITEȘTE PE A1.ro
Vulpița și Viorel Stegaru, prinși și amendați! Ipostaza în care i-au găsit polițiștii
A1.RO
Fără sutien și într-o bluză plină de găuri, J.Lo s-a pozat într-o ipostază fierbinte. Diva nu are inhibiții
A1.RO