Unde votezi la alegerile parlamentare? Află aici care e secţia de vot din localitatea ta
Alegeri parlamentare 2020. Românii care nu știu unde trebuie să voteze la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 pot afla aceste informații de pe Registrul Electoral. Aceştia însă trebuie să respecte anumite reguli, iar votul pe listele suplimentare poate fi făcut doar în anumite condiţii.
- Alegerile parlamentare din România au loc pe 6 decembrie 2020
- Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot pe 6 decembrie 2020
- Toate informațiile din ziua votului, pe observatornews.ro
Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie este de 18.191.396. Aceştia vor putea afla secţia de votare unde sunt arondaţi pe Registrulelectoral.ro.
Pentru a vedea acest lucru trebuie să introduceți următoarele date:
- CNP - codul numeric personal
- Numele de familie
- Codul de verificare pe care îl vedeți pe site
Registrul este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și conține toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot. Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.
Astfel pot fi soluționate operativ situațiile în care alegătorii sunt omiși din listele electorale, sunt arondați eronat la secțiile de votare sau neradiați ca urmare a interzicerii drepturilor electorale.
Primarii tipăresc direct din Registrul electoral listele electorale permanente și copiile de pe acestea cuprinzând alegătorii.
Registrul electoral este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, au dobândit cetățenia română și cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale și prin radierea alegătorilor care au decedat, și-au pierdut cetățenia română, cărora le-a fost interzisă exercitarea drepturilor electorale sau au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.
Alegeri parlamentare. Cum poți vota pe listele suplimentare
Cum votezi în afara țării
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate îşi pot exercita dreptul de vot, la alegerile parlamentare, la orice secţie de votare din străinătate, pe baza unui act de identitate şi a unui document ce atestă reşedinţa în străinătate, chiar dacă acest document a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie.
Alegătorul cu reşedinţa în străinătate care deţine un document ce atestă reşedinţa în străinătate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot.
2 zile
atât durează votul din diaspora, în 5 şi 6 decembrie
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a propus organizarea a 748 de secţii de votare în străinătate la alegerile parlamentare din 5 şi 6 decembrie.
Potrivit MAE, cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Spania (140), Italia (137), Germania (61), Marea Britanie (50), Franţa (48), S.U.A. (36) şi Republica Moldova (30).
Unde votezi dacă locuiești la adresa de domiciliu
Conform deciziei adoptată luni de BEC, care reglementează măsuri pentru exercitarea dreptului de vot, alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Dacă acesta a fost omis din lista electorală permanentă, este înscris în lista electorală suplimentară.
Unde votezi dacă reședința e în altă localitate decât cea de domiciliu
Cei care în ziua votării se află în satul sau orașul în care şi-au stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia.
Dacă alegătorul nu a formulat cerere privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară.
Unde votezi dacă ești în alt oraș decât cel de domiciliu sau reședință
În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa.
În acest caz, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară.
Altfel spus, un cetățean cu reședința și domiciliul în Mangalia, care se află la munte, la Brașov, nu poate vota decât la o secție din județul Constanța. Dacă se întoarce la timp în Mangalia, e obligat să voteze la secția de vot unde are reședința sau domiciliul.
Unde votezi dacă ai și reședința și domiciliul în același oraș/sat
Alegătorul care are domiciliul şi reşedinţa în aceeaşi unitate administrativ-teritorială poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa
Dacă alege să voteze la secția arondată reședinței, el va fi înscris în lista electorală suplimentară, întrucât pe listele permanente figurează adresa de domiciliu.
Totodată, alegătorul care deţine o dovadă de reşedinţă al cărei termen de valabilitate ar fi expirat în perioada l martie - 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie în circumscripţia electorală unde şi-a stabilit reşedinţa, precizează BEC.
Unde votezi dacă ai domiciliul în Bucureşti şi în ziua votării eşti în Capitală
Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
Dacă a fost omis din lista electorală permanentă este înscris în lista electorală suplimentară, în baza dovezii privind domiciliul.
Unde votezi dacă ai doar reşedinţa în Bucureşti
Alegătorul cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, fără a avea domiciliul în Capitală, îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia, iar cel care nu a formulat cerere privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă este înscris în lista electorală suplimentară.
Unde votezi dacă ai şi reşedinţa şi domiciliul în Bucureşti
Alegătorul care are atât domiciliul, cât şi reşedinţa în municipiul Bucureşti poate vota fie la secţia unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz, fiind înscris în lista electorală suplimentară.
Acesta poate vota numai la secţia la care este arondată strada unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, chiar dacă, în ziua votării, se află într-un alt sector al municipiului Bucureşti decât acela unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa.
Cum poţi vota la alegerile parlamentare dacă ai cartea de identitate expirată
Dacă v-a expirat actul de identitate şi din diverse motive nu îl puteţi schimba până la alegerile parlamentare din 6 decembrie, Biroul Electoral Central vine cu o veste bună: în anumite condiţii puteţi vota cu buletinul expirat.
Conform Biroului Electoral Central, cetăţenii români care au acte de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020 îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie în baza acestora.
„Alegătorul care deţine un act de identitate dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (1) - (3) din Legea nr. 208/2015 (...), al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia”, arată BEC.
Legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării.
Acte cu care poți merge la vot
Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Alegeri parlamentare. Vot în diaspora, dacă documentul de reşedinţă a expirat
Alegătorii români care deţin un document ce atestă reşedinţa în străinătate şi al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Un comunicat al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) remis luni aduce la cunoştinţa cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate informaţii actualizate privind exercitarea dreptului de vot la alegerile din 6 decembrie.
"Persoanele care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare din străinătate, pe baza unui act de identitate, dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, iar în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate şi pe baza unui document care atestă reşedinţa în străinătate, dintre cele prevăzute în anexa la Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 1627/2019, cu modificările şi completările ulterioare", arată sursa citată.
Aceste prevederi se aplică şi membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Documentul care atestă reşedinţa în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare din străinătate, în original, în copie sau în format electronic, după caz.
Alegeri parlamentare. Cum votezi dacă eşti în carantină sau izolare
Biroul Electoral Central a anunţat un termen limită până la 5 decembrie 2020 pentru ca Direcţiile de sănătate publică să comunice lista persoanelor în cazul cărora s-a instituit izolarea sau carantina şi care au nevoie de urna specială.
Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:
- biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
- decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
- rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.
Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii, cărora nu li s-au eliberat actele în cauză, pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.
Votul prin urma mobilă
Autoritatea Electorală a publicat şi un videoclip informativ cu privire la votul cu urna mobilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰