Soluţia care-i scuteşte pe şoferi de sute de euro, în vacanţă. Cât costă să închiriezi o maşină în România şi ţări din Europa
Vacanţele ar putea fi petrecute la pas, vara aceasta. Speriaţi de preţurile uriaşe ale maşinilor de închiriat, turiştii se gândesc de două ori înainte să facă o rezervare. Tarifele au crescut, în medie, cu 50% faţă de sezonul trecut, în toate destinaţiile turistice. Explicaţia? Costurile de întreţinere, asigurările, dar şi întârzierile de livrări din industria auto au dus la cele mai mari scumpiri din istorie.
De Ioana Matei la 16.06.2022, 20:32- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Odată cu relaxarea restricţiilor, preţurile maşinilor de închiriat au explodat. În Spania, de exemplu, tariful mediu, pentru o zi, este de 67 de euro, triplu faţă de 2019. În Croaţia, Franţa, Grecia şi Regatul Unit, preţurile s-au dublat, în timp ce, peste Ocean, o maşină se închiriază cu 90 de euro pe zi. Cele mai mici tarife sunt în Portugalia, în jur de 50 de euro. La polul opus se află Italia.
Cât costă să închiriezi o maşină în România şi în afara ţării
"630 de euro costă o săptămână de plimbare cu această maşină, dacă o închiriaţi, cu 67% mai mult faţă de anul trecut. Dar trebuie să luaţi în calcul şi creşterea preţului carburanţilor. Pentru un plin de benzină veţi scoate din buzunar cu 17 euro mai mult", a explicat Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator Italia. În aeroporturile şi gările din Roma, Milano, Torino sau Napoli tarifele sunt chiar mai mari.
"În România, această maşină costă 175 de euro, pentru o săptămână în luna iunie. Preţul creşte la 300 de euro, dacă vrem să o închiriem în luna iulie. Iar la asta se adaugă o garanţie de 400 de euro, care se returnează la finalul perioadei, sau o asigurare full, care costă în jur de 100 de euro", arată Ioana Matei, reporter Observator.
- Schimbări la obținerea permisului auto. Viitorii șoferi se bucură, agenții nu: "Care mai este rolul poliţistului?"
- "Amiabilă" pentru leziuni. Câţi bani primeşti după un accident auto, pentru o julitură - formula de calcul...
- Schimbări în Codul Rutier. Ce modificări ar putea intra în vigoare pentru motocicliști
Şi în Belgia, preţurile sunt cu 70% mai mari decât vara trecută, chiar şi pentru perioade mai lungi de închiriere. "Dacă anul trecut, în luna iulie, plăteam aproximativ 600 de euro pentru a închiria o maşină întreaga lună, după simulările făcute anul acesta preţurile sunt în jur de 1.000 de euro pentru întreaga lună. Aşadar, este mai rentabil să achiziţionezi o maşină a ta", recomandă Alexandru Kriegsmann.
Preţurile i-au făcut pe mulţi să caute alternative. "Noi mergem direct cu maşina din România sau până în Spania", povesteşte un bărbat. "Dacă nu poţi, ia o trotinetă, plimbă-te prin staţiune şi cred că e la fel de bine", crede un altul.
Preţurile au explodat în industria auto
La începutul pandemiei, multe firme şi-au redus flotele. Odată cu reluarea vacanţelor, rezervările au explodat. O altă problemă: livrările de maşini, care întârzie cu lunile şi sunt mai scumpe cu 40%. În plus, "mentenanţa, service-area, întreţinerea, schimbul de anvelope, şi aşa mai departe - undeva la 30%. Preţurile asigurărilor a crescut undeva la 200%. Iar forţa de muncă undeva tot la 30%", susţine Marius Filipescu, proprietar firmă închirieri maşini.
Soluţia care-i scuteşte pe şoferi de sute de euro
Rezervările în avans pot salva câteva sute de euro din bugetul de vacanţă, la fel şi alegerea unei maşini electrice sau hibrid. "Trebuie să fim atenţi la ceea ce acoperă asigurarea. Cu cât şoferul este mai tânăr sau trecut de prima tinereţe, în anumite ţări, companiile îşi iau marje suplimentare", avertizează Roxana Ilinca, consultant turism. "Faceţi fotografii. Dacă sesizaţi eventuale zgârieturi, lovituri, le semnalaţi în contractul pe care îl încheiaţi. În momentul în care vi se solicită garanţie, dacă nu aveţi altă soluţie, fie garantaţi cu un card pe care nu aveţi sume importante de bani, fie lăsaţi o garanţie cash", ne sfătuieşte Ciprian Enea, consultant turism.
Familiile cu copii trebuie să ia în calcul şi costurile scaunelor speciale, cel puţin 50 de euro pentru o săptămână.