Video Noi proteste la benzinării. De câţi bani a alimentat un şofer: "Doar s-o pornesc, apoi o împing"
Preţul tot mai mare al carburanţilor scoate românii în stradă. Zilnic, mii de şoferi din toată ţara alimentează cu sume derizorii şi blochează benzinăriile. După luni bune de scumpiri, Guvernul vrea în sfârşit să afle dacă nu cumva tarifele au fost ''umflate cu pompa". Analiştii economici avertizează: dacă nu se iau măsuri urgente, litrul de combustibil va depăşi 10 lei.
Aproape că nu a fost zi luna aceasta fără o scumpire la pompă. În semn de protest, oamenii au blocat benzinăriile în mod legal. Au alimentat simbolic şi apoi au stat din nou la coadă. În Galaţi, niciun bon n-a depăşit doi lei.
''Aia e, un leu şi doi bani!
Vă ajunge azi?
Doar s-o pornesc, apoi o împing!''
- Consiliul Concurenței nu vede nicio anomalie în creșterea prețurilor la carburanți: "Știu că nu consolează"
- "Nu suntem ţară de 10 lei motorina. Este exagerat de mult!". Șoferii revoltați continuă protestele în benzinării
- Zeci de şoferi au blocat o benzinărie din Târgu Jiu, nervoşi pe preţurile mari. De câţi bani au alimentat în...
''De cât aţi pus?
De un leu! Îmi ajunge azi!''
''De cât ai pus?
De un leu 30!''
Acest tânăr, în schimb, nu s-a îndurat să plătească nici măcar un leu.
''De cât aţi băgat?
92 de bani!
Plătiţi şi vă întoarceţi?
Da!''
Alţii, au venit şi cu strategii.
''Pun de un leu, maxim un leu şi plătesc cu cardul, să le ia şi comision. Să vadă şi ei ce înseamnă să iei bani puţini şi să plăteşti şi dări la stat.''
Şi în Iaşi, şoferii au protestat în acelaşi mod.
''Preţurile au explodat!
Cât te costă să faci un plin la maşină?
650 de lei. Şi înainte?
450.''
A fost haos şi în staţiile din Piteşti.
Ce spun analiştii despre creşterile de la pompă
Analiştii economici cred că preţurile vor continua să crească.
Adrian Măniuţiu, analist economic: Eu cred că există o perspectivă destul de apropiată să vedem în aceste luni de vară litrul de carburant depăşind pragul psihologic de 10 lei per litru.
Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Cel mai mare câştigător e statul. Tot statul ar putea să fie cel care să dea primul exemplu. Aş putea să vin mâine să zic - domnule, TVA-ul în loc de 19% să fie 10%. Şi iată cum a scăzut din start cu 10% preţul.
Abia astăzi, premierul României a cerut explicaţii pentru creşterile de la pompă.
Nicolae Ciucă, premierul României: Cer ministerului Energiei şi Ministerului Finanţelor să verifice elementele de preţ la carburanţi, să avem o decizie la nivelul guvernului privind modul in care s -a ajuns la acest nivel al preţului la carburanţi.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei: Protestele sunt perfect îndreptățite și au consumatorii tot dreptul să fie nemulțumiți. Nu avem semne că avem creșteri peste media UE, sunt o reacția la situația economică pe care o trăim cu toții.
Un litru de benzină costă în jur de 8 lei şi 66 de bani, în timp ce pentru motorină plătim 9 lei şi 21 de bani. La sfârşitul lunii se anunţă un protest general în toată ţara, organizat pe Facebook. Peste 180 de mii de persoane au spus pe reţeaua de socializare că sunt interesate şi aproape 60 de mii au menţionat că vor participa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰