Antena Meniu Search
x

Video Schimbări în Codul Rutier. Ce modificări ar putea intra în vigoare pentru motocicliști

Fără stingător, trusă medicală şi triunghiuri reflectorizante pentru motociclişti! Este propunerea mai multor senatori care vor să schimbe codul rutier. Iniţiativa vine după ce la Cluj, câţiva motociclişti au fost amendaţi tocmai pentru astfel de lipsuri. Episodul a stârnit o adevărată dezbatere pe internet. Oamenii spun că pur şi simplu nu au unde să ţină toate aceste accesorii. Ba chiar ar putea deveni periculoase în caz de accident. 

de Redactia Observator

la 05.06.2022, 13:58

Vezi și
  • Motociclişti amendaţi pentru că nu aveau la ei stingător, trusă medicală şi triunghiuri reflectorizante

Unde-i lege, nu-i tocmeală. Motocicliştii ar trebui să ţină sub şa cam tot ce are şi un şofer în portbagaj. În prezent, articolul 8 din Codul Rutier cere ca orice autovehicul să aibă trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător. Iar cum în lege nu există nicio distincţie, această obligaţie se aplică şi moticicliştilor. 

Claudiu Costea, brigada rutieră: Motocicleta respectiv mopedul se încadrează în categoria autovehiculelor. Conducătorii de autovehicule care nu au în dotare aceste elemente de siguranţă riscă o amendă cuprinsă între 580 de lei şi 720 de lei.

Exact asta au păţit mai mulţi motociclişti din Cluj. Oamenii spun că poliţistul s-a răzbunat pe ei şi a folosit legea drept scuză. Aşa că parlamentarii vor să schimbe legea.

Gabriel Berea, iniţiator: Gândiţi-vă că, în cazul accidentelor de motocicletă, motociclistul de cele mai multe ori este proiectat pe şosea, în condiţiile în care acesta ar avea în rucsac un extinctor, aproape de coloană, posibil să rămână toată viaţa într-un scaun cu rotile.

Pe acelaşi subiect

Cristian Anghel, instructor moto: Dacă cineva improvizează vreun suport sau vreun loc unde poate fi pus stingătorul, în zona motorului unde există căldura foarte mare sau în cazul în care motocicleta cade chiar pe partea unde este stingătorul, situaţia poate deveni periculoasă.

O soluţie ar fi putut fi cutiile speciale de depozitare. Dar: 

Gabriel Berea, iniţiator: Nu putem obliga motocicliştii să îşi cumpere cutiile respective.

Iar dacă truse medicale omologate, făcute special pentru motociclete se mai găsesc, celelalte două accesorii.

Ionuţ Vezure, manager magazin specializat: Din experienţa noastră aceste produse nu se găsesc spre comercializare. Nici n-am văzut la salonuri internaţionale astfel de produse.

Motociclist: Unde să-l pui? N-ai unde să-l pui? E o prostie!

Motociclist: Sunt desenate, le am pe toate în buzunar. Fug de lângă el dacă ia foc.

Proiectul a fost depus ieri la senat şi este abia la începutul parcursului legislativ. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri Auto » Schimbări în Codul Rutier. Ce modificări ar putea intra în vigoare pentru motocicliști