Ce prevede Hotărârea de Guvern pentru combaterea importului ilegal de deșeuri. În 8 luni de investigații, echipa Observator a scos la lumină un dezastru ecologic
După 8 luni în care v-am arătat cum România a devenit groapa de gunoi a Europei, campania Observator "După noi, gunoiul" a schimbat legea. Din ianuarie, începe curăţenia: vom avea puncte bine stabilite şi permanent supravegheate prin care deşeurile intră în ţară, iar pasul următor va fi un sistem de monitorizare pentru toate firmele care aduc deşeuri şi transporturile care ne tranzitează teritoriul.
De Bianca Iacob la 18.12.2021, 20:58Ministerul Mediului a mulţumit aseară Observator pentru cele 8 luni de investigaţii, care au scos la lumină un dezastru ecologic: tonele de deşeuri pe care alte ţări ni le trimit, care ne sufocă şi ne îmbolnăvesc. Hotărârea de guvern aprobată aseară poate schimba totul.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Este un pas extrem de important. Putem să avem un control mai eficient la acel numar limitat de puncte de trecere a frontierei, 15 în principiu”.
Teodor Niță, procuror: ”A început să se mişte bolovanul, dar dacă ne oprim la jumătate nu am făcut nimic. Trebuie să fie urmat de dotarea Gărzii de Mediu cu personal şi aparatură specializată, iar punctele de frontieră să beneficieze de scannere”
Mai puține puncte de frontieră pentru importul de deșeuri
- Ministerul Mediului mulțumește Observator, după ce campania ”După noi, gunoiul” a reușit să schimbe legea
- Campania Observator "După noi, gunoiul" schimbă legea. S-a aprobat HG prin care sunt limitate punctele de...
- Campania Observator "După noi, gunoiul" schimbă legile. O nouă hotărâre de Guvern, primul pas făcut spre o...
Ministrul Tanczos Barna a anunţat că, în luna ianuarie, punctele de frontieră prin care vor intra deşeurile vor fi stabilite de către ministrul de interne.
Bianca Iacob, reporter Observator: ”In cele 15 puncte de trecere a frontierei vor fi echipe de permanenţă formate din comisari de mediu şi poliţişti de frontieră inclusiv în Portul Constanţa şi mai ales la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria”.
Control de trasabilitate la punctele de frontieră
În plus, va exista şi control de trasabilitate. Adică toate firmele care aduc deşeuri şi transporturile care tranzitează România se vor înregistra într-un sistem.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Începând de la punctul de frontieră până la locul reciclarii şi facem o corelare între cantitatea introdusă în ţară şi capacitatea de reciclare a companiei, destinatarul unde se duce acea cantitate de deşeu”.
Aplicaţia pentru trasabilitate nu va fi gata la început de an, dar din ianuarie 2022 supravegherea punctelor de intrare a deşeurilor în ţară se va face deja manual.