Antena Meniu Search
x

Video Campania Observator "După noi, gunoiul" schimbă legea. S-a aprobat HG prin care sunt limitate punctele de frontieră pentru importurile de deșeuri

Grija pentru mediu este lege! Observator prin campania "După noi, gunoiul" a reușit un prim pas important pentru o Românie mai curată. A fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care sunt limitate punctele de frontieră pentru importurile de deșeuri. Au fost opt luni în care v-am arătat cum România s-a transformat în groapa de gunoi a altora. Și nu ne oprim aici. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 17.12.2021, 22:26

Vezi și

UPDATE - Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că Guvenul a aprobat vineri limitarea punctelor de trecere a frontierei

"S-a aprobat! În ședința de Guvern de astăzi am adoptat Hotărârea de Guvern conform căreia putem combate importul ilegal de deșeuri în România. Ținând cont de faptul că legislația europeană nu permite ca statele membre să refuze deșeurile importate, România a avut nevoie de un act normativ propriu, care să reglementeze aceste transporturi", a anunțat Tánczos Barna.

Conform acestuia, a fost limitat la 15 numărul punctelor de trecere a frontierei prin care deșeurile reciclabile pot fi introduse în țară. De asemenea, va fi obligatorie trasabilitatea acestor transporturi de la graniță până la locul reciclării. Conform ministrului, cantitățile de deșeuri care întră în țară vor fi corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor.

"Sunt ministru al Mediului de aproape un an. În aceste luni a trebuit să găsim soluții imediate la probleme urgente. Transporturile – de multe ori ilegale – de deșeuri care ajung în România și gestionarea acestor cantități de deșeuri au constituit unele dintre aceste probleme urgente, pe care le soluționăm prin actul normativ aprobat astăzi", a afirmat ministrul Mediului.

Pe acelaşi subiect

Știre inițială:

Tánczos Barna, ministrul Mediului: S-au stabilit instituțiile care vor fi abilitate să facă aceste controale a deșeurilor care se transportau din alte țări, se aduceau în România. Cea mai importantă instituție alături de Poliția de frontieră o să fie Garda de Mediu și am extins posibilitățile de control și asupra bunurilor second hand, acolo unde se constată că acele bunuri de fapt sunt declarate în mod fals că fiind second hand și sunt de fapt deșeuri. 

Bianca Iacob este reporterul din spatele acestui demers jurnalistic, cea care a scos gunoiul de sub preş în campania "După noi, gunoiul".

Bianca Iacob, reporter Observator: Este demersul jurnalistic al Observator, toți reporterii au contribuit la această victorie. Un prim pas într-o acțiune foarte importantă, o acțiune de curățare a României, dintr-o țară a gunoaielor într-o țară mai curată. Începem de la granițele României, pentru că țara noastră este o destinație atractivă pentru cei din vestul Europei când vine vorba despre neutralizarea și depozitarea deșeurilor la groapă pentru că avem un preț foarte mic. De acum vor fi 15 puncte de trecere a frontierei pe unde vor fi direcționate aceste transporturi de deșeuri, în Portul Constanța și mai ales la granița cu Bulgaria și Ungaria, și pentru ca totul să fie controlat va fi un sistem informatic în care companiile care transportă deșeuri se vor înscrie și vor da detalii despre transporturi. Așa ne vom putea asigura că nu vin pentru reciclare, ci pentru depozitare. Este în joc viitorul copiilor noștri, iar această Hotărâre de Guvern nu este ultima, pentru că Observator va continua cu campania "După noi, gunoiul".

Ministerul Mediului mulțumește Observator pentru campania "După noi, gunoiul"

Ministerul Mediului a distribuit, pe pagina de Facebook, știrea Observator în care anunțam succesul campaniei "Dupa noi, gunoiul", prin care s-a reușit un prim pas important pentru o Romanie mai curată. În postarea de pe pagina de Facebook, Tanczos Barna scrie "Mulțumim, Observator Antena 1 pentru demersul jurnalistic. Rămâneți cu ochii pe noi!".

Campania "După noi, gunoiul" cu Bianca Iacob este prima care a abordat sistematic toate fațetele problemelor de mediu din România. Până când nu vor exista legi clare, iar legislaţia nu va fi schimbată, problema deșeurilor rămâne greu de rezolvat și va avea mereu prioritate în agenda Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Campania Observator "După noi, gunoiul" schimbă legea. S-a aprobat HG prin care sunt limitate punctele de frontieră pentru importurile de deșeuri