Antena Meniu Search
x

Video Campania Observator "După noi, gunoiul" schimbă legile. O nouă hotărâre de Guvern, primul pas făcut spre o ţară mai curată

Grija pentru mediu devine lege, după 8 luni în care Observator a cerut stoparea importurilor ilegale de deşeuri prin campania "După noi, gunoiul!". O nouă hotărâre de Guvern reduce punctele de frontieră prin care intră în ţară transporturi periculoase. Este prima victorie pe care am obţinut-o împreună, dar nu ne vom opri aici pentru a avea o ţară mai curată.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 10.12.2021, 20:05

Vezi și

România, de un an, se joacă cu focul, dar şi cu vieţile noastre, ale tuturor. "În acte aveam fier, în acte aveam sticlă, în acte aveam hârtie in interior, efectiv gunoaie", a declarat comisarul Maruşca de la Garda de Mediu. "Este în joc viitorul nostru şi al copiilor noştri!", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

După sute de ore de filmări, zeci de reportaje difuzate şi bombe ecologice scoase de sub preş obţinem prima schimbare prin campania "După noi, gunoiul": o hotărâre de guvern prin vor fi mai puţine puncte de trecere a frontierei pentru transporturile de deşeuri. O barieră în calea valului de gunoaie străine. "Vom crea a baza de date a companiilor care au dreptul să aducă în România aceste materiale. Tot ce nu este înregistrat se întoarce la graniţă", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Tanczos Barna: "E nevoie de astfel de campanii"

Vor fi 15 puncte la graniţă, cu echipe ale Gărzii de Mediu, prin care vor fi strict controlate transporturile din alte ţări cu materiale second hand pentru reciclare. "Se vor alege punctele mari pe toate frontierele pe care le avem inclusiv în Portul Constanţa", a declarat Liviu Bute, şeful Poliţiei de Frontieră.

O șansă reală ca țara noastră să nu rămână groapa de gunoi a Europei. O echipă BBC împreună cu Observator a mers pe urma deşeurilor, de la sursă la destinaţie. După difuzarea reportajului, ministrul Mediului a anunţat că, săptămâna viitoare, va adopta Hotărârea de Guvern prin care vor fi controlate transporturile de deşeuri, inclusiv cele aflate în tranzit.

O problemă greu de rezolvat, dar primul pas spre curăţenie a fost făcut. După noi, gunoiul continuă. "Este nevoie de asemenea campanii, este nevoie de documentarea acestor fenomene, este nevoie de conştientizarea riscului la care se expune societatea, aerul, pământul, apa", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Campania Observator "După noi, gunoiul" schimbă legile. O nouă hotărâre de Guvern, primul pas făcut spre o ţară mai curată