România, tomberonul Europei. Marea Britanie a încercat să scape de un uriaş coş de gunoi cu ajutorul mafiei gunoaielor din ţara noastră
Televizoare sparte, frigidere defecte, maşini de spălat distruse, trotinete rupte, toate importate drept marfă second hand. Garda de Mediu a găsit încă un uriaş coş de gunoi plin cu nouă tone de deşeuri de care Marea Britanie a încercat să scape cu ajutorul mafiei gunoaielor din România.
De Andreea Filip la 10.06.2021, 21:22Comisarii gărzii spun că marfa a ajuns aici pentru metalul care putea fi valorificat la fier vechi. Plasticul şi cauciucul ar fi fost arse, iar fumul l-am fi respirat în aerul din jurul marilor oraşe.
În ochii vesticilor suntem groapa de gunoi a Europei. Dacă la ei, costul depozitării şi distrugerii deşeurilor electrice ajunge la 500 de euro pe tonă, la noi a rămas la valoarea declarată de... 17 euro pe tonă. Asta oficial. Pentru că în fundul curţii, la Sinteşti, să spunem... e chiar mai ieftin de atât. Diferenţa o plătim cu toţii, după ce ne îmbolnăvim din cauza aerului irespirabil şi a solului plin cu plastic.
"E mai uşor să transporţi în România şi să vii cu deşeurile pe un liant de structură infracţională pre-existent în România pe zona de deşeuri decât să le duci undeva într-o ţară la zeci de mii de kilometri", a declarat Octavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu.
Definiţia a tot ce se întâmplă vine chiar de la şeful Gărzii de mediu: corupţie instituţională la nivel înalt.
- România se transformă în groapa de gunoi a Europei: "Profită pentru că sunt găuri în legislaţie, proasta...
- Iohannis a strâns gunoaiele de pe malul Argeşului. Mesajul preşedintelui: "Marginea drumului nu e groapă de gunoi"
- Zeci de șobolani filmați cum sar din camioanele cu gunoi și fug în toate direcțiile, pe o stradă din Viena:...
"Noi avem antecedente privind duritatea sistemului judiciar, în ghilimele, ştiu foarte multe despre noi şi despre faptul că în trecut am fost vulnerabili şi poate suntem şi în prezent, ştiu că avem un grad ridicat de corupţie, chiar instituţională, sistemică şi nişte legi care nu s-au adaptat în timp util", a mai precizat Berceanu.
Numai anul trecut, în dosarul contrabandei cu deşeuri din Marea Britanie, până au descoperit procurorii infracţiunea, au intrat în România, aproape 100 de containere cu deşeuri pe filiera corupţiei din vamă. Fosta şefă a vămii din Constanţa a fost deja trimisă în judecată pentru contrabandă calificată, complicitate la import ilegal şi complicitate la folosirea de acte nereale.>
Campania Observator - după noi, gunoiul - v-a arătat în nenumărate rânduri imaginea murdară a României. Iar ca s nu ne batem joc de noi înşine, până la urmă, avem nevoie de alte legi. Care să fie şi aplicate. Doar că parlamentarii din comisiile de specialitate se încurcă în termeni elementari. Cine face legile pe mediu şi ce ştiu ei despre gunoaiele care ne sufocă în fiecare zi, vă arătăm într-un nou episod din campania după noi, gunoiul.